LEVESEK > Gyümölcslevesek

Fotó: Hemző Károly
Hideg
nektarinleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 biocitrom
- 800 g érett nektarin vagy őszibarack
- 1 dl fehérbor
- 150 g kristálycukor
- kisujjnyi fahéj
- 4 szegfűszeg
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 2 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- 4 mentabóbita
1. A citromot alaposan megmossuk, 2 kisujjnyi héjat vékonyan levágunk róla, a levét kinyomjuk, átszűrjük. 2 nektarint félreteszünk a díszítéshez, a többit előbb forró, majd hideg vízbe mártjuk, meghámozzuk, kimagozzuk, felaprózzuk, azonnal megöntözzük a citromlé felével és a borral.
2. A nektarinhoz adjuk a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a citromhéjat, valamint 1 csipet sót, felöntjük 7,5 dl vízzel, és a forrástól számított 5 percig főzzük.
3. Közben 1,5 dl hideg vízben elkeverjük a pudingport. Kidobjuk a levesből a fűszereket és a citromhéjat, a gyümölcsöt botmixerrel péppé zúzzuk, hozzáadjuk a vízzel elkevert pudingport és felforraljuk. A tűzről lehúzva simára keverjük a tejföllel, kihűtjük, és legalább 3 órára hidegre tesszük.
4. Tálaláskor a tejszínt felverjük, habzsákba szedjük. A félretett nektarinokat kettévágjuk, kimagozzuk, 4-5 csíkban bevagdossuk, legyezőszerűen szétterítjük, meghintjük a maradék citromlével. A levest átkeverjük (ha gyerek nem kap belőle, 4-5 ek. őszibarackvodkával illatosíthatjuk), erőleveses-csészékbe szedjük, habrózsákat nyomunk a tetejére, végül a nektarinlegyezőkkel és mentabóbitákkal díszítjük.
Elkészítési idő:
20 perc
+ 3 óra hűlési idő
Energiatartalom:
450 kcal/adag
Nehézségi fok: