VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok
A paradicsom szemrevaló „kehely”, és hogy milyen finomságokkal töltjük meg, annak valóban csak a fantáziánk szabhat határt. Könnyű vagy tartalmasabb salátákkal előétel, körözöttel, egyéb pikáns mártogatókkal-krémekkel remek italkorcsolya lehet. Külön bája, hogy gyorsan, sütés-főzés nélkül elkészíthető.

Fotó: Hemző Károly
Töltött paradicsom
tonhalas salátával
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 közepes nagyságú paradicsom
- só, bors
- 250 g mexikói zöldségkeverék (mélyhűtött)
- 1 doboz olajos tonhal (160 g)
- néhány kisebb bazsalikom- vagy mentalevél
- A mártáshoz:
- 2 szál újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g majonéz
- 1 dl tejföl vagy joghurt
- 1/2 kk. csípős paprikakrém
- 1 ek. szójaszósz
- só, őrölt fehér bors







1. A paradicsomokat megmossuk, szárazra töröljük, szárukat kitörjük, szár felőli oldalukkal szemben lévő kalapkájukat − lehetőleg azonos magasságban − levágjuk (A). Belsejüket karalábévájóval vagy kiskanállal kivájjuk (B), enyhén besózzuk, üregükkel lefelé fordítva 30 percig pihentetjük, hogy levük kissé elfolyjon.
2. Közben enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk a zöldségkeveréket, 5 percig főzzük, leszűrjük, azonnal jeges vízbe merítjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A tonhalat kiemeljük az olajból (C), kisebb darabokra bontjuk-tördeljük, 8 darabkát félreteszünk a díszítéshez.
3. A mártáshoz meghámozzuk a hagymát és a fokhagymát, a hagymát finomra vágjuk, mélyebb tálba tesszük. Hozzáadjuk a majonézt, a tejfölt/joghurtot, a paprikakrémet, a szójaszószt (D) és az áttört fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt fehér borssal illatosítjuk, simára keverjük.
4. Beleforgatjuk a mártásba a zöldségkeveréket és a tonhaldarabkákat (E), majd megtöltjük vele a paradicsomokat (F). Tetejüket a félretett tonhallal, a tál szegélyét bazsalikom- vagy mentalevelekkel díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk. Pirítóst kínálhatunk mellé.
Fontos:
Ha későbbi fogyasztásra szánjuk, mindent hidegen tartunk, és csak tálalás előtt töltjük meg a paradicsomokat, mert „várakozás” közben levelet eresztenek!
Változatok:
– Tonhal helyett készíthetjük 1/2 grillezett csirkemellel, apróra felkockázott sonkával vagy virslivel, illetve 1-2 felaprózott kemény tojással is.
– A mártást bolondíthatjuk 3-4 elmorzsolt olajos ringlivel, ez esetben bánjunk csínján a sóval, mert a ringli eredendően sós!
– Készíthetjük egyszerűbben, szelídebb ízkombinációban is: 250-250 g főtt/konzerv zöldborsót és kukoricát, valamint 1 közepes, felkarikázott, sóban-citromlében előérlelt hagymát összekeverünk. A majonézt 1 dl tejszínnel lazítjuk, és tárkonyecettel, 1 gerezd áttört fokhagymával, 1-1 kk. mézzel és curryvel ízesítjük. Beleforgatjuk a zöldségkeveréket, nem túl mély tálba szedjük, a tál szegélyét körberakjuk paradicsomszeletekkel. Hideg sültekhez, fasírthoz adhatjuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor