2019. április 22.
Csilla napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek

A gratin (ejtsd: graten) avagy csőben sült azt jelenti, hogy valamilyen előfőzött zöldségfélét, tésztát vagy akár nyers gyümölcsöt bevonunk egy többé-kevésbé sűrű (recept szerinti) mártással, majd forró sütőben, azaz „csőben” szép pirosra sütjük. Valamikor a konyhai tűzhelyek sütőjének ugyanis jókora átmérőjű cső formájuk volt, innen a máig használatban lévő kifejezés.


Fotó: Hemző Károly

Diós-pisztáciás
szilvagratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • A krémhez:
  • 3 dl tej
  • 1 ek. vaníliás pudingpor
  • 5 tojássárgája
  • 100 g kristálycukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 1 dl tejszín
  • Továbbá:
  • 12 nagy szemű, érett szilva (800 g)
  • 50 g dió
  • 50 g hámozott, natúr pisztácia
  • 40 g kristálycukor
  • 120 g babapiskóta
  • 3 tojásfehérje
  • 2 diónyi vaj/margarin
  • porcukor a szóráshoz

1. Először a krémet készítjük el: 1/2 dl hideg tejben elkeverjük az étkezési keményítőt, a maradék tejet felforrósítjuk. A tojássárgákat habosra keverjük a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a gondosan megmosott citrom reszelt héjával, a pudingos tejjel és a tejszínnel. Apránként hozzáadjuk a forró tejet, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve éppen csak besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, hideg vízfürdőbe állítva majdnem teljesen kihűtjük.

2. A sütőt előmelegítjük 240 °C-ra. A szilvákat megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. A diót és a pisztáciát a cukorral megszórva darabosra aprítjuk, a babapiskótát nem túl finom morzsává törjük. A tojásfehérjéket villával kissé felverjük, hozzáadjuk a diót, pisztáciát és babapiskótát, jól összekeverjük, kiskanálnyi adagokban a kettévágott szilvák magházába töltjük, kissé összenyomjuk.

3. Vajjal/margarinnal kikenünk, 2 közepes méretű, csinos sütőedényt, az aljukra simítjuk a krémet, töltött élükre állítva beleültetjük a szilvákat, meghintjük fátyolnyi porcukorral, és enyhe puffadásig-pirulásig sütjük (kb. 15 perc). Azonnal tálaljuk, mert gyorsan összeesik!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

763 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Burgundiai
rokfortos körte

Tatárbifsztek

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Spenótos papucs

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Spárgás
tojáslepény

Almás-szőlős
sajtsaláta

Ráksaláta
narancskehelyben
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: