DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek
A gratin (ejtsd: graten) avagy csőben sült azt jelenti, hogy valamilyen előfőzött zöldségfélét, tésztát vagy akár nyers gyümölcsöt bevonunk egy többé-kevésbé sűrű (recept szerinti) mártással, majd forró sütőben, azaz „csőben” szép pirosra sütjük. Valamikor a konyhai tűzhelyek sütőjének ugyanis jókora átmérőjű cső formájuk volt, innen a máig használatban lévő kifejezés.

Fotó: Hemző Károly
Diós-pisztáciás
szilvagratin
Hozzávalók 4 személyre:
- A krémhez:
- 3 dl tej
- 1 ek. vaníliás pudingpor
- 5 tojássárgája
- 100 g kristálycukor
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 biocitrom reszelt héja
- 1 dl tejszín
- Továbbá:
- 12 nagy szemű, érett szilva (800 g)
- 50 g dió
- 50 g hámozott, natúr pisztácia
- 40 g kristálycukor
- 120 g babapiskóta
- 3 tojásfehérje
- 2 diónyi vaj/margarin
- porcukor a szóráshoz
1. Először a krémet készítjük el: 1/2 dl hideg tejben elkeverjük az étkezési keményítőt, a maradék tejet felforrósítjuk. A tojássárgákat habosra keverjük a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a gondosan megmosott citrom reszelt héjával, a pudingos tejjel és a tejszínnel. Apránként hozzáadjuk a forró tejet, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve éppen csak besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, hideg vízfürdőbe állítva majdnem teljesen kihűtjük.
2. A sütőt előmelegítjük 240 °C-ra. A szilvákat megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. A diót és a pisztáciát a cukorral megszórva darabosra aprítjuk, a babapiskótát nem túl finom morzsává törjük. A tojásfehérjéket villával kissé felverjük, hozzáadjuk a diót, pisztáciát és babapiskótát, jól összekeverjük, kiskanálnyi adagokban a kettévágott szilvák magházába töltjük, kissé összenyomjuk.
3. Vajjal/margarinnal kikenünk, 2 közepes méretű, csinos sütőedényt, az aljukra simítjuk a krémet, töltött élükre állítva beleültetjük a szilvákat, meghintjük fátyolnyi porcukorral, és enyhe puffadásig-pirulásig sütjük (kb. 15 perc). Azonnal tálaljuk, mert gyorsan összeesik!