SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk.+2 ek. olaj
- 250 g darált marhahús
- 1 kk. csípős paprikakrém
- 1 tojás
- só, bors
- 2 zsenge karalábé
- 5-6 zsenge sárgarépa
- 1 csokor újhagyma
- 1 kis doboz csemegekukorica (340 g)
- 1 kis csokor snidling
- 1-2 szál zellerzöldje
- Az öntethez:
- 1 citrom leve
- 1 kk. mustár
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, 1 kk. olajban megfonnyasztjuk, hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a darált húst, a paprikakrémet és a tojást, sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk. Diónyi golyókat formálunk belőle, kissé ellapítjuk, 2 ek. felforrósított olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük (4-4 perc). Fedő alatt hagyjuk kihűlni.
2. A zöldségeket megtisztítjuk, a karalábét karcsú hasábokra szeljük, enyhén sós vízben puhára főzzük, hideg vízbe merítve lehűtjük, leszűrjük. A sárgarépát szálasra reszeljük, a karalábé főzőlevében 2 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük, leszűrjük. Az újhagymát felkarikázzuk, a kukoricát leöblítjük, lecsepegetetjük.
3. A fasírtokat elnegyedeljük, majd a karalábéval, a sárgarépával és a kukoricával együtt változatosan nagyobb tálra halmozzuk. Tetejüket újhagymával és snidlingszálakkal, a tál szegélyét a leöblített zellerlevelekkel díszítjük.
4. Az öntethez elkeverjük a citromlében a mustárt, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, végül az olívaolajat, és tálaláskor megöntözzük vele a saláta tetejét. Friss sokmagos kiflit, rozskenyeret kínálhatunk hozzá.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy sör