SÜTEMÉNYEK > Rétesek

Fotó: Elendel
Nektarinos-
szilvás rétes
Hozzávalók 3 rúdhoz/12 szelethez:
- 12 kész réteslap
- 150 g vaj/margarin
- porcukor a szóráshoz
- A morzsához:
- 100 g zsemlemorzsa
- 50 g vaj/margarin
- 50 g kristálycukor
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- A töltelékhez:
- 400-400 g nem túl érett, magvaváló szilva és nektarin
- 80 g kristálycukor
- 1 ek. citromlé
- 1/2 kk. őrölt fahéj
1. A morzsához szárazon aranysárgára pirítjuk a zsemlemorzsát, hozzáadjuk a vajat/margarint, a cukrot és a vaníliás cukrot, további 1 percig pirítjuk, tányérra csúsztatva hagyjuk kihűlni. A töltelékhez a gyümölcsöket elnegyedeljük-elnyolcadoljuk, kimagozzuk, összeforgatjuk a cukorral, a citromlével, a fahéjjal és a morzsával.
2. 150 g vajat/margarint felolvasztunk. 4 réteslapot konyharuhára fektetünk, lapokra bontva megpöttyözzük vajjal/margarinnal, a felső lapot teljesen megkenjük. A széleken 3-3 cm-t kihagyva megszórjuk a töltelék 1/3-ával, felhajtjuk rá az oldalsó tésztaszéleket, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük.
3. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a tekercset úgy, hogy a hajtás kerüljön alulra, és azonnal megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal. Megtöltjük a maradék 2x4 réteslapot is, és 200 °C-ra előmelegített sütőben enyhe pirulásig sütjük (25-30 perc).
4. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, aztán 4-5 cm-es rézsútos szeletekre vágjuk, megszórjuk porcukorral, és tálra csinosítva kínáljuk. Kényeztetésképpen 1-2 gombóc vanília- vagy csokoládéfagylatot adhatunk hozzá.
Fontos:
− A rétest azonnal sütni kell, mert elázik a tésztája!
− A javasolt sütési időt tanácsos figyelembe venni, mert ha túlságosan sokáig sütjük, megfő-meglágyul a töltelékként használt gyümölcs!
− Ha nem fogy el azonnal, tüllhálóval vagy ritka szövésű konyharuhával lazán letakarva tároljuk (alufólia alatt vagy lefedett dobozban-tálban megereszkedik, elázik!).
Tippek:
Gazdagíthatjuk a zsemlemorzsát 40-50 g darált mandulával vagy mogyoróval is.