SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Uborkás-sonkás
rizssaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g rizs-vadrizs keverék
- só, bors
- 2+4 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 200 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
- 1 kis doboz konzerv csemegekukorica
- 200 g főtt, füstölt sonka egyben
- 2 kis fej lilahagyma
- 1 kisebb hegyes zöldpaprika
- 4-5 szál petrezselyem
- 1 közepes kígyóuborka
- 4 ek. fehérborecet
- 1-2 csipet chilipor
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
1. A rizst enyhén sós, bő vízben, puhára főzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és lazán összekeverjük 2 ek. olajjal. A zöldborsót forrásban lévő vízben 5 percig főzzük, leszűrjük, jól lecsepegtetjük. A kukoricát bő vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, a borsóval együtt a rizshez adjuk.
2. A sonkát apró kockákra, a megtiszított lilahagymákat és zöldpaprikát karikákra, a petrezselymet finomra vágjuk, az egészet a rizshez keverjük. Az uborkát megmossuk, vastagabb szeletekre gyaluljuk, és nem túl mély tál szegélyére-aljára terítjük.
3. Elkeverjük a borecetet a chiliporral, ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal, az áttört fokhagymával, végül apránként 4 ek. olajjal. Meglocsoljuk vele a salátát, 15-20 percig szobahőmérsékleten érleljük, aztán a tál közepére púpozzuk, és paradicsommal, petrezselyemmel díszítve kínáljuk.
Tippek:
Még ízletesebb lesz a rizs, ha nem főzzük, hanem sütőben/mikróban pároljuk: 2 ek. olajban megfonnyasztunk 1 kis fej felaprózott hagymát, 2 gerezd áttört fokhagymát, rádobjuk a rizst, felöntjük 1/2 liter húslevessel. Fedő alatt 20 percig pároljuk, fedő alatt hagyjuk kihűlni.
Változatok:
Rizs helyett készíthetjük pillangó-, orsótésztával is.
Italajánlat:
Könnyű száraz fehérbor