KÖRETEK > Krumpliköretek

Fotó: Hemző Károly
Krumplis
cukkinicsónakok
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 közepes vagy 8 kisebb cukkini (800 g)
- 1 kk. zöldséges ételízesítő
- 600 g krumpli
- 4 nagy fej hagyma
- 4 ek. olaj
- 2 doboz felaprózott paradicsom (400 g/doboz)
- 1/2 kk. szárított kakukkfű
- só, bors
- 1 dl tej
- 60 g reszelt gouda vagy edami sajt
- 10-12 koktélparadicsom
- 8-10 szál snidling
1. A cukkinikat megmossuk, szárvégeiket leválasztjuk, ketté-, majd félbevágjuk őket, laza belsejüket kivájjuk. 1 liter vizet felforralunk az ételízesítővel, beledobjuk a cukkinicsónakokat, 3 percig főzzük, aztán üregükkel lefelé lapos tálra/papírkendőre borítjuk.
2. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, majd a kivájt cukkinidarabkákkal együtt puhára főzzük a cukkini levében (15-18 perc). A hagymákat megtisztítjuk, kettőt karikákra gyalulunk, megpirítunk a felforrósított olajban, aztán szűrőkanállal kiemeljük belőle, és félretesszük. A másik két hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk a visszamaradt olajban, hozzáadjuk a paradicsomot és a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, félig lefedve sűrű mártássá főzzük (15 perc).
3. A krumplit leszűrjük, a felforrósított tejjel megtörjük, sózzuk, borsozzuk, lazán belekeverjük a sajtot, végül a pirított hagymát, és a cukkinik üregébe púpozzuk. A paradicsommártást tűzálló tálba simítjuk, beleültetjük a cukkinikat, és 200 °C-ra előmelegített sütőben éppen csak átforrósítjuk. Félbevágott koktélparadicsomokkal, snidlinggel díszítve egytálételként vagy köretként kínálhatjuk.
Tippek:
– Készíthetjük fordítva is: 400 g felaprózott cukkinit hagymával megpirítunk, 4 nagyobb, héjában megfőzött és kivájt krumpliba halmozzuk, megszórjuk 80 g reszelt sajttal, és pirosra sütjük.
– A krumplipürét illatosíthatjuk 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval is.