SAJT- ÉS TOJÁSÉTELEK > Tojásételek

Fotó: Hemző Károly
Gombás-
cukkinis omlett
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g sampinyon gomba
- 400 g cukkini
- 1 nagyobb, piros húsú paprika
- 2 közepes fej hagyma
- 5-6 szál petrezselyem
- 40 g gouda vagy edami sajt
- 2 ek. olaj
- 8 tojás
- 1 csapott ek. finomliszt
- 1 dl tejföl
- só, bors
- 2 paradicsom
- 1 kis csokor snidling
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A gombát vékony szeletekre, a hámozatlan cukkinit karikákra, a paprikát 1 cm-es csíkokra, a hagymákat finomra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, levélkéit felaprózzuk. A sajtot megreszeljük.
2. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a cukkinit, a paprikát és a gombát, élénk tűzön 4-5 percig pirítjuk, levüket teljesen elfőzzük.
3. A tojásokat egyenként tálba ütjük, kissé felverjük, beledolgozzuk a lisztet, a tejfölt, ízlés szerint sót, borsot (ízlés szerint csípős paprikakrémet), végül 1-1 kk. kivételével a sajtot és a petrezselymet.
4. A tojáskeveréket a zöldség tetejére öntjük, egyszer megkeverjük, mérsékelt tűzön addig sütjük, amíg az alja kissé megpirul, a teteje azonban kocsonyás-rezgős marad (10-12 perc). Óvatosan kettéhajtjuk, hosszúkás tálra csúsztatjuk, meghintjük a félretett petrezselyemmel és a maradék reszelt sajttal. A felszeletelt paradicsomokkal és a snidlinggel díszítve mihamarabb tálaljuk. Friss-ropogós kenyér illik hozzá.
Tippek:
Langyosan, sőt hidegen, akár szendvics „töltelékeként” is finom!
Változatok:
Cukkini helyett kígyóuborkával is készíthetjük, amelynek tanácsos kivágni a lágy, sok vizet tartalmazó közepét-magját.
Italajánlat:
Könnyű fehérbor, rozé, fröccs, sör