DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Hemző Károly
Szilvakrémhab
Hozzávalók 4 kehelyhez:
- 400 g magvaváló szilva
- 100 g kristálycukor
- 2 ek. citromlé
- 1/4-1/4 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg
- 3 zselatinlap (5 g)
- 2 ek. étkezési keményítő
- 5 ek. szilvapálinka
- 2+1 dl tejszín
- 1/2 tasak habfixáló
- 1 tasak (10 g) vanillincukor
- néhány citromfűlevél
1. A szilvaszemeket megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, lábasba szórjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a citromlét és a fűszereket, fedő nélkül, mérsékelt tűzön 10 percig főzzük. A zselatinapokat beáztatjuk 5 dl hideg vízbe, hogy felpuhuljanak.
2. 1/2 dl hideg vízben feloldjuk az étkezési keményítő, a szilvához öntjük, éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc). Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pálinkát, 4 nagy evőkanálnyit félretesszük a díszítéshez, a többit botmixerrel finom krémmé zúzzuk. Kinyomkodjuk a zselatinlapokat, olvadásig keverjük a forró krémben, majd jéghideg vízfürdőbe állítva teljesen kihűtjük.
3. Amikor a krém sűrűsödni-dermedni kezd, kemény habbá verünk 2 dl tejszínt, beleforgatjuk a krémbe, és arányosan elosztva 4 szépséges kehelybe szedjük. Lefedjük, 3 órára behűtjük.
4. Tálalás előtt a habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomuk belőle a krém tetejére. Részlegesen bevonjuk a félretett szilvamártással, és citromfűlevélkékkel díszítve kínáljuk. További díszítésként pirított mandula, pisztácia, mogyoró vagy csokoládéforgács illik hozzá.
Változatok:
Bogyós, illetve erdei gyümölcsökből, barackfélékből is finom.
Elkészítési idő:
40 perc
+ 3 óra hűlési idő
Energiatartalom:
391 kcal/kehely
Nehézségi fok: