VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Fotó: Hemző Károly
Tzatzikivel töltött
paradicsom
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 8 kisebb paradicsom
- só, bors
- 200 g kígyóuborka
- 20 g dió
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 4-5 szál kapor
- 125 g tejszínes krémsajt (mascarpone, Philadelphia)
- 125 g görög joghurt
- 1 ek. citromlé
- 1 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 1 kk. szardellapaszta
1. A paradicsomokat megmossuk, szárral szemközti, gömöbölyü felükről levágjuk a kalapkájukat. Belsejüket kivájjuk, enyhén besózzuk, majd üregükkel lefelé fordítjuk, hogy levük elcsorogjon.
2. A töltelékhez megmossuk az uborkát, „csíkosan” meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, kissé besózzuk, és 15 percig pihentetjük.
3. A diót durvára vágjuk, a fokhagymát meghámozzuk. A kaprot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, 1 szép szál kivételével finomra aprózzuk. A krémsajthoz keverjük a joghurtot, az áttört fokhagymát, a citromlét, az olívaolajat, a szardellapasztát, a kaprot, a diót, ízlés szerint frissen őrölt borsot, és csak a végén sózzuk (nem biztos, hogy szükséges!).
4. Papírkendővel a lehető legtökéletesebben felitatjuk a paradicsomok belsejéből a nedvességet (ellenkező esetben a paradicsom leve felhígítja, elfolyósítja a tölteléket!). Az uborkát kinyomkodjuk, a krémsajtos-joghurtos keverékhez adjuk, és a paradicsomokba töltjük. Gondosan lefedjük (vagy fedeles dobozba zárjuk), legalább 1 órára behűtjük. Tálaláskor lapos tálra sorakoztatjuk őket, tetejüket és a tál szegélyét a félretett kaporszálakkal díszítjük. Pirított vagy friss kenyérrel, sós krékerrel kínáljuk.
Tippek:
Biztosan nem hígul el a töltelék, ha a krémet, uborkát és a paradicsomot külön-külön a hűtőbe tesszük, és csak közvetelenül tálalás előtt töltjük meg a paradicsomokat.
Italajánlat:
Aperitífek, félszáraz fehérbor vagy rozé
Elkészítési idő:
40 perc
+1 óra hűlési idő
Energiatartalom:
126 kcal/darab
Nehézségi fok: