SÜTEMÉNYEK > Rétesek

Fotó: Hemző Károly
Szőlős-almás
rétes
Hozzávalók 2 kis rúdhoz, illetve 12 szelethez:
- 100 g dió
- 500 g muskotályszőlő
- 2 nagy, savanykás alma
- 1/2 citrom leve
- 10 babapiskóta
- 120 g vaj/margarin
- 1/2 kk. őrölt fahéj
- 100 g porcukor + a szóráshoz
- 2x4 készen vásárolt réteslap
1. A diót serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, hagyjuk kihűlni, majd durvára vágjuk. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába hempergetve szárazra töröljük. Az almákat meghámozzuk, bedörzsöljük citromlével. A babapiskótákat megreszeljük vagy finomra törjük. A vajat/margarint felolvasztjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. 4 réteslapot tiszta konyharuhára terítünk, minden lapot megpöttyözünk vajjal/margarinnal. A széleken 3 cm-t szabadon hagyva megszórjuk a felső lapot a babapiskótamorzsa felével. Nagy lyukú reszelőn egyenesen a tetejére reszeljük az egyik almát, megszórjuk a dió, a szőlő és a fahéjjal összekevert porcukor felével. Felhajtjuk az oldalsó tésztaszéleket, és a konyharuha segítségével, nem túl szorosan feltekerjük. Óvatosan a tepsibe emeljük, megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal.
3. A maradék hozzávalókkal megtöltjük a másik 4 réteslapot is, és a forró sütőben enyhe pirulásig sütjük (20 perc). A tepsiben hagyjuk langymelegre hűlni, majd 4-5 cm széles szeletekre vágjuk, és porcukorral meghintve kínáljuk.
Fontos:
A feltekert rétest azonnal sütni kell, mert eláztatja a töltelék. Ugyenebből a megfontolásból nem tanácsos a megadott időnél tovább sütni, mert a gyümölcs túlpuhul, és sok levet ereszt.