DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes palacsinták

Fotó: Hemző Károly
Borkrémes-szőlős
palacsintakendő
Hozzávalók 8 darabhoz/4 személyre:
- 400 g fehér és piros csemegeszőlő vegyesen
- 4 ek. brandy
- A palacsintához:
- 150 g finomliszt
- 1 csipet só
- 2,5 dl tej
- 2 tojás
- buborékos ásványvíz vagy szódavíz
- 2 ek. rum
- 2 ek. olaj
- A krémhez és a mártáshoz:
- 5+1+1 dl muskotályos fehérbor
- 1/2 biocitrom héja
- 5-6 szegfűszeg
- kisujjnyi fahéjrúd
- 6 tojás
- só
- 80+60 g porcukor + a szóráshoz
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 80 g kristálycukor
- 1 púpozott ek. étkezési keményítő
- 1 ek. pirított, gyalult mandula
1. A szőlőt leszemezzük, meglocsoljuk a brandyvel, lefedjük. A felsorolt hozzávalókból 8 palacsintát sütünk.
2. A krémhez felforralunk 5 dl bort a citromhéjjal és a fűszerekkel, hűlni hagyjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval, majd 80 g porcukorral kemény habbá verjük. A tojássárgákat elkeverjük 60 g porcukorral, a pudingporral, 1 dl hideg borral és a leszűrt forralt bor felével. Gőz fölött besűrítjük, levesszük a gőzről, hozzáadjuk a maradék forralt bort, végül óvatosan a tojáshabot.
3. A mártáshoz sárgára pirítjuk a kristálycukrot, 1 dl borral, 3-4 percig forraljuk, beleforgatjuk a szőlőt, végül felöntjük az 1 dl vízben elkevert étkezési keményítővel, és 1 percig forraljuk.
4. Megtöltjük a palacsintákat a krémmel, zsebkendőszerűen összehajtjuk, sütőtálba sorakoztatjuk, megszórjuk fátyolnyi porcukorral, és 200 °C-os sütőben átforrósítjuk. Melléjük szedjük a szőlőmártást, megszórjuk a mandulával, és mihamarabb tálaljuk.