SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

Fotó: Elendel
Szilvás rózsatorta
Hozzávalók 12 szelethez:
- 400 g finomliszt
- 1 tasak instant élesztő
- 100 g+1 ek. kristálycukor
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 biocitrom vagy -narancs reszelt héja
- 75 g vaj/margarin + a formához
- 2 dl langyos tej
- 1 tojás
- A töltelékhez:
- 400 g szilva
- 50 g zsemlemorzsa vagy amaretti (mandulás/mogyorós csók)
- 1/2+1/2 kk. őrölt fahéj
1. Az átszitált liszthez keverjük az élesztőt, 100 g cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a citrom- vagy narancshéjat. A vajat/margarint felolvasztjuk, hozzáöntjük a tejet, majd a tojással együtt a liszthez adjuk. A robotgép dagasztóbetétjével simára-fényesre kidolgozzuk, letakarjuk, és 45 percig kelesztjük.
2. A töltelékhez a szilvát kimagozzuk, vékony gerezdekre vágjuk. Kibéleljük sütőpapírral egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját, majd (az oldalát is) vastagon megkenjük vajjal/margarinnal.
3. Lisztezett deszkán kb. 30x35 cm-es lapra nyújtjuk a tésztát. Megszórjuk a zsemlemorzsával vagy a finomra tört/darált amarettivel, beterítjük a szilvával, meghintjük 1/2 kk. őrölt fahéjjal, és a rövidebb oldalán kezdve feltekerjük. 10-12 azonos vastagságú csigára szeljük, vágott oldalukra fordítva a tortafomába rakosgatjuk, majd konyharuhával letakarjuk, és 15-20 percig kelni hagyjuk.
4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt kisebb edényt/tepsit (a jó kelt tészta süléséhez gőz kell!). A maradék 1 ek. cukrot és 1/2 kk. őrölt fahéjat összekeverjük, megszórjuk vele a torta tetejét, és a sütő közepén 45-60 percig sütjük (tűpróba!). A formát rácsra helyezzük, hagyjuk benne kihűlni a tésztát, majd lapos tálra csúsztatjuk, és porcukorral meghintve kínáljuk. Tortaszerűen szeleteljük.
Tippek:
Szilvarösztert, vaníliasodót, -öntetet, krémes állagúra felvert, jó minőségű szilvapálinkával illatosított tejszínt kínálhatunk mellé.
Változatok:
Ha friss (25 g) élesztővel készítjük, azt 1 kk. cukorral meglangyosított 1 dl tejben elkeverjük, a liszt közepébe készített mélyedésbe öntve felfuttatjuk, majd sorra hozzáadjuk a maradék 1 dl langyos tejben elkevert cukrot, vaníliás cukrot, sót, citrom- vagy narancshéjat, tojást és a langyos vajat/margarint, a többi ugyanaz.