2019. április 20.
Konrád, Tivadar napja van

FŐZELÉKEK


Fotó: Hemző Károly

Lencsefőzelék
füstölt oldalassal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g lencse
  • 400 g füstölt sertésoldalas
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej hagyma
  • 10-15 szem feketebors
  • 2 babérlevél
  • 4 ek. rizsliszt
  • 2 dl+4 kk. tejföl
  • só, bors
  • 1 kk. mustár
  • citromlé

1. Előző este a lencsét átválogatjuk és leöblítjük, az oldalast megmossuk, majd külön-külön tálban mindkettőt beáztatjuk langyos vízbe.

2. Másnap az oldalast, ahogyan a csontok engedik, kisebb darabokra vágjuk, és annyi hideg vízben, hogy jócskán ellepje, feltesszük főni. A fokhagymát és a hagymát meghámozzuk, a fokhagymát és a szemes borsot teatojásba zárjuk. Amikor az oldalas már majdnem puha, hozzáadjuk a leszűrt lencsét, a hagymafejet, a teatojást, végül a babérlevelet, és az egészet puhára főzzük (20-25 perc).

3. Kiemeljük az ételből az oldalast, a hagymát, a babérlevelet és a teatojást. A hagymát villával pépesre törjük, visszatesszük a főzőlébe. A rizslisztet simára keverjük a tejföllel és 1-2 merőkanál főzőlével, majd a lencséhez adjuk, azaz behabarjuk, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve összeforraljuk (3-5 perc).

4. Visszatesszük a főzelékbe az oldalast, ízlés szerint utánasózzuk, mustárral és/vagy citromlével savanyítjuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal fűszerezzük. Tálaláskor az arányosan elosztott oldalasdarabkákkal együtt mélytányérokba szedjük a főzeléket, végül cirmosra keverünk benne 1-1 kk. tejfölt.

Tippek:

Legjobb, ha előzőleg a füstölt csülköt, oldalast, nyelvet stb. puhára főzzük és a levében hagyjuk kihűlni (a hús sokkal zamatosabb marad!). Ezután a húst kivesszük a levéből, a lét jól kifagyasztjuk – ily módon könnyűszerrel leszedhetjük a tetejéről a zsírt – és a lencse áztatólevével hígított füstöltlében tesszük fel a lencsét főni. Vigyázat, a füstöltlé általában nagyon sós, és a sós közegben nehezen puhulnak meg a hüvelyesek!

Változatok:

– Amikor a lencse már majdnem puha, adhatunk hozzá 200 g apró kockára vágott burgonyát is.
– Habarás helyett rántással is sűríthetjük.
– Oldalas helyett 150-200 g paprikás kolbásszal is bolondíthatjuk.
– Van, aki egy kevés cukrot is tesz bele.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc
+ 8-12 óra áztatási idő

Energiatartalom:

640 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Svéd gombasaláta

Lencsesaláta
narancsos öntettel

Kenyértorta
pizzasütő módra

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Sajtkrémes-olívás
paprikacsónakok

Húsos
lilahagymatorta

Sajtos-uborkás
virslisaláta

Krémsajtos-
olívás papucs

Sajtos-sonkás
papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: