SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Avokádós
tonhalsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 kis fej lilahagyma
- 4 nagyobb paradicsom
- 1/2 fej jégsaláta
- 1 ek. kapribogyó
- 80 g fekete olívabogyó (kalamata)
- 2 doboz olajos tonhal (160 g/doboz)
- 2 érett avokádó
- 2 citrom leve
- 1 dl száraz fehérbor
- só, bors
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A lilahagymát felkarikázzuk, a paradicsomokat karcsú gerezdekre szeljük. A salátaleveleket kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, néhányat félreteszünk, a többit falatnyi darabokra tépkedjük, és mélyebb tálba szórjuk. A kapri- és olívabogyókat leszűrjük, a tonhalat lecsepegtetjük (az olajat megőrizzük), kisebb darabokra bontjuk-tördeljük.
2. Az avokádókat félbevágjuk, magjukat kiemeljük, és azonnal megkenjük citromlével (gyorsan bebarnulnak!). Karalábévájóval golyókat kerekítünk belőlük, citromlébe forgatjuk, majd az előkészített hozzávalókkal együtt a salátához adjuk, lazán összekeverjük.
3. Az öntethez a héjban maradt avokádóhúst kivájjuk, meglocsoljuk 2-3 ek. citromlével, turmixkehelyben péppé zúzzuk. Hozzáadjuk a bort, 8 evőkanálnyit a tonhal olajából, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal fűszerezük.
4. Tálalás előtt 4 tálkát kibélelünk a félretett salátalevelekkel, tetejükre halmozzuk a salátát, petrezselyemmel díszítjük, és a szépség kedvéért csak az asztalnál locsoljuk meg az öntettel. Előételként, egytálsalátaként vajas-fokhagymás pirítóssal kínálhatjuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor