2020. július 9.
Lukrécia napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Gazdag zöldségleves
sajtos pirítóssal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g kelbimbó (mélyhűtött)
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 2+2 gerezd fokhagyma
  • 150 g sárgarépa
  • 250 g burgonya
  • 2 zöldségleveskocka
  • 10 szem rózsabors
  • 4-5 szál petrezselyem
  • 2 ek. olaj
  • 40 g trappista vagy edami sajt
  • 12 szelet bagett
  • 1/2 kk. pirospaprika

1. A kelbimbók külső leveleit lehántjuk, a torzsavégeket levágjuk, ha túl nagyok a bimbók, kettévágjuk őket. A póréhagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a burgonyát megtisztítjuk, a póréhagyma fehér és világoszöld részét, valamint a sárgarépát vékony karikákra, a burgonyát apró kockákra vágjuk. A leveskockákat felforraljuk 1,2 liter vízzel, 2 gerezd fokhagymát és a rózsaborsot teatojásba zárjuk. A petrezselymet leöblítjük, a levélkéket lecsipkedjük, a szárakat vékony cérnával átkötjük.

2. Felforrósítjuk az olajat, üvegesre fonnyasztjuk benne a póréhagymát, rádobjuk a felaprózott zöldségeket és a kelbimbót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk. Felöntjük a levessel, beletesszük a teatojást és a petrezselyemszárat, fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (20-25 perc). Eltávolítjuk a teatojást és a petrezselyemszárat, ízlés szerint utánasózzuk, végül lazán belekeverjük a frissen felaprózott petrezselymet.

3. A sajtot megreszeljük. A bagettszeleteket grillsütőben, zsiradék nélkül mindkét oldalukon világosra pirítjuk, egyik oldalukat bedörzsöljük a maradék 1-2 gerezd fokhagymával, megszórjuk a sajttal, és csak annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a sajt a tetejükre olvad. Meghintjük néhány csipet pirospaprikával, és a leves kísérőjeként azonnal-frissen tálaljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

260 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Spárgamimóza
sajtmártással

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Tatárbifsztek

Ráksaláta
narancskehelyben

Hagymaleves
sajtos-diós bagettel

Almás-narancsos
céklasaláta

Orosz
csirkehússaláta

Karfiol-brokkoli
krémleves

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Burgundiai
rokfortos körte

Halszeletek almás
uborkamártásban
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: