2019. április 20.
Konrád, Tivadar napja van

TORTÁK > Házias torták

Ez a puha-zamatos „kávétorta” alig titkolható rokonságban van a nevezetes
svájci répatortával, de talán még finomabb is, mert jól érezhető benne a sütőtök jellegzetes íze. Gyerekeknek is ideális-egészséges reggeli vagy uzsonna!


Fotó: Elendel

Diós
sütőtöktorta

Hozzávalók kb. 16 szelethez:

  • 1-1,2 kg sütőtök (nettó 600 g)
  • 150 g dió
  • 500 g finomliszt
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 1 kk.+2 dl olaj
  • 3 tojás
  • 400 g finomított kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 ek. őrölt fahéj
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • porcukor a szóráshoz

1. A sütőtököt megmossuk, szárazra töröljük, kettévágjuk. A dundibb részét még egyszer félbevágjuk, a magokat és szakállkákat karalábévájóval vagy evőkanállal gondosan kikapargatjuk-eltávolítjuk. A tökhúst további gerezdekre vágjuk (így könnyebb dolgozni vele), és meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn (vagy az aprítógép reszelő-betétjét használva) vékony csíkokra aprózzuk.

2. A diót nem túl finomra daráljuk. A lisztet és a sütőport összeszitáljuk, hozzákeverjük a diót. 1 kk. olajjal kikenünk egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk.

3. Összekeverjük a tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral és 1 csipet sóval. Apránként beledolgozzuk az olajat (morzsalékos állagú masszát kapunk, nem baj!), aztán hozzáadjuk a fahéjat és a reszelt citromhéjat. Beleforgatjuk a sütőtököt, 5-8 percig állni hagyjuk, hogy a tök levet eresszen.

4. A tojásfehérjéket további 1 csipet sóval kemény habbá verjük. Apránként a „folyékony” tökmasszához keverjük a lisztet, aztán óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, és a formába simítjuk.

5. Középső bordamagasságra állított rácson 60-75 percig sütjük (a közepébe szúrt hústűvel ellenőrizzük, hogy átsült-e teljesen). 10 percig a formában pihentetjük, aztán lepattintjuk róla a tortakarikát, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt lapos tálra csúsztatjuk a tortát, tetejét megszórjuk (vaníliás vagy fahéjas) porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük.

Tippek:

– Kényeztetésképpen (2 dl) krémsűrűségűre felvert tejszínt kínálhatunk hozzá, amelyet 40 g durvára vágott dióval gazdagíthatunk, de csokoládéöntettel is mennyei.
– Remekül bírja a mélyhűtést: a teljesen kihűlt tortát, illetve egy részét negyedekre vagy szeletekre vágjuk és nejlontasakba csomagolva eltesszük a fagyasztóba. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (2-3 óra).

Változatok:

Olaj helyett készíthetjük lágy vajjal/margarinnal, dió helyett mogyoróval is.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea; gyerekeknek tej vagy kakaó

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc

Energiatartalom:

420 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Káposztás
palacsinta

Ringlis
krumplisaláta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Húsos
lilahagymatorta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Tökmagos-
sajtos stangli

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Sajtos-sonkás
papucs

Vitaminsaláta
rokfortos öntettel

Sonkás és
sajtos roló
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: