KÖRETEK > Zöldségköretek

Fotó: Hemző Károly
Szőlős
zöldségköret
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g ecetes gyöngyhagyma
- só, bors
- 1 nagy, piros húsú paprika
- 1 nagy, sárga húsú paprika
- 500 g vörös és fehér szőlő vegyesen
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- 1 babérlevél
- 1 kk. kristálycukor
1. A gyöngyhagymát leszűrjük, lecsepegtetjük. A paprikákat leöblítjük, kicsumázzuk, ereiket-magjaikat eltávolítjuk, 3x3 cm-es kockákra vágjuk. A szőlőféléket alaposan megmossuk, leszemezzük, tiszta konyharuhával felitatjuk róluk a nedvességet.
2. Nagyobb méretű serpenyőben (még jobb, ha cserépedényben) felforrósítjuk az olajat, beledobjuk paprikát, a szőlőt és a babérlevelet, élénk tűzön 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, megöntözzük az együttest 6-8 ek. ecetes hagymalével, meghintjük a cukorral, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön „harapnivaló" puhaságúra, azaz még kissé ropogósra pároljuk (további 10-12 perc). Ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, és mélyebb tálba szedve, főtt vagy hirtelensült húsok, szárnyasok mellé kínáljuk.
Változatok:
Készíthetjük (500 g) friss gyöngyhagymából is: az apró hagymákat megmossuk, tálba szórjuk, sós vízzel leforrázzuk, 5 percig állni hagyjuk, azután leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, héjukból könnyűszerrel kinyomjuk-kipattintjuk, majd az olajban 5-8 percig forgatjuk. 5 ek. borecettel, sóval és borssal ízesítjük, felengedjük 1/2 dl vízzel vagy zöldséglevessel, a többi ugyanaz.