2020. február 23.
Alfréd napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Karfiol-brokkoli
krémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g brokkoli
  • 200 g karfiol
  • 300 g burgonya
  • 150 g sárgarépa
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 liter zöldségleves (2 kockából)
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 4 kk. tejföl
  • 1/4 piros húsú paprika

1. A brokkolit és a karfiolt megtisztítjuk, rózsáira bontjuk, megmossuk, lecsepegtetjük. A burgonyát, a sárgarépát, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a burgonyát és a sárgarépát kockákra-karikákra, a hagymát finomra vágjuk.

2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a burgonyát és a sárgarépát, élénk tűzön 1 percig pirítjuk. Felöntjük a zöldséglevessel, beletesszük a brokkolit és karfiolt (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), majd fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet vajpuhára főzzük (45 perc) – félidőben kiemelünk a levesből 4-4 apró brokkoli- és karfiolrózsát a díszítéshez.

3. Lehúzzuk a levest a tűzről, botmixerrel az egészet péppé-krémmé zúzzuk. Hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint sót, néhány tekerésnyi borsot és 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót, majd még egyszer felforraljuk.

4. Tálaláskor a levest mélytányérokba szedjük, tetejét megpötyögtetjük 1-1 kk. tejföllel, késheggyel cirmosra igazítjuk, végül a félretett brokkoli- és karfiolrózsákkal, valamint a leöblített, apróra felkockázott paprikával díszítjük.

Tippek:

Sajtos bagettpirítóst kínálhatunk hozzá: személyenként 2-2 bagettkarikát zsiradék nélkül megpirítunk, bedörzsöljük fokhagymával, megszórjuk finomra reszelt sajttal, és a sütőben enyhe pirulásig sütjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

225 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ráksaláta
narancskehelyben

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Zöldségkrémleves

Spárgamimóza
sajtmártással

Céklakrémleves
palacsintametélttel

Tejszínben sült
újkrumpli

Zöldborsós
sárgarépa-krémleves

Kertifűleves
húsgombóccal

Zöldspárgakrémleves
sonkagaluskával

Tejszínes
cukkinikrémleves

Zellerkrémleves
lazaccal

Gyömbéres
sütőtökleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: