2019. augusztus 18.
Ilona napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Egytáltészták


Fotó: Hemző Károly

Brokkolis-pulykás
tésztagratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g pulykamellfilé
  • 1 ek. szárnyasfűszer-keverék
  • 1 ek. szójaszósz
  • 400 g brokkoli
  • 1 piros húsú paprika
  • cayenne-i bors
  • diónyi vaj/margarin
  • 400 g gyűszű- vagy orsótészta
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 tojás
  • 1 ek. rizsliszt
  • szerecsendió
  • 100 g cheddar vagy gouda sajt

1. A pulykahúst leöblítjük, a rostokra merőlegesen-rézsútosan vékony csíkokra vágjuk. Meghintjük a fűszerkeverékkel és a szójaszósszal, alaposan összekeverjük, lefedjük, betesszük a hűtőszekrénybe, és 15-20 percet pihentetjük.

2. Közben a brokkolit kisebb rózsákra bontjuk, megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, magjait-ereit eltávolítjuk, karcsú csíkokra szeljük. A brokkolit 2 liter enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk. 3-4 perc múlva szűrőlapáttal jéghideg vízbe szedjük, azaz blansírozzuk, majd alaposan lecsepegtetjük, és többszörösen összehajtogatott papírkendőre vagy tiszta konyharuhára terítve felitatjuk róla a nedvességet.

3. Kikenünk vajjal/margarinnal egy közepes méretű, szemrevaló tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A brokkoli főzőlevét kiegészítjük 4 literre, felforraljuk, majd beleszórjuk a tésztát, és a csomagoláson javasolt ideig főzzük (ügyeljük arra, hogy ne főjön túl, mert később a sütőben is puhul még!). Leszűrjük, jól lerázzuk róla a vizet, és egyenesen a sütőtálba csúsztatjuk.

4. Az olajat mélyebb serpenyőben/wokban felforrósítjuk, beleforgatjuk a pulykamellcsíkokat, és élénk tűzön, folyamatosan kevergetve-rázogatva 3-4 percig pirítjuk. Utánasózzuk, cayenne-i borssal ízesítjük, majd a pecsenyealjjal együtt a tésztára simítjuk. Arányosan elosztva a tetejére rendezzük a brokkolit és a paprikacsíkokat.

5. A tejszínt simára keverjük a rizsliszttel, a tojásokkal, ízlés szerint sóval, kevés borssal és 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval. A rakottas tetejére öntjük, megszórjuk a szálasra reszelt sajttal, és aranysárgára sütjük (25 perc). Fogyasztás előtt 5 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), a sütőtedényben tálaljuk. Külön tálkában frissen reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

− Pompás családias-baráti vendégváró, hiszen előre elkészíthetjük, de csak közvetlenül sütés előtt öntözzük meg a tojásos tejszínnel, mert nem jó, ha túlpuhul-elázik a tészta!
− Ha üveg- vagy cseréptálat használunk és későbbi fogyasztásra szánjuk, azaz sütésig a hűtőben tároljuk az ételt, hideg sütőben kezdjük a sütést, mert az áthűlt tál elpattanhat a hőmérsékletkülönbségtől! A sütési idő ez esetben 20-25 perccel hosszabb!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

749 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Krumplisaláta
túrókrémmel

Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Húsos
lilahagymatorta

Zöldséges
húsgombócok

Tavaszi saláta
pulykacsíkokkal

Sonkás és
sajtos roló

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Ringlis
krumplisaláta

Spenótos pulykarolád

Sajtkrémes
mártogató

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Téli vegyes saláta
nyers céklával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: