SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények
Ez az a sütemény, ami mellé – ha lenne egy kockás füzetem a kedvenc receptjeimmel – a nagymamámféle jó háziasszonyok szokásához híven
odaírnám, hogy „nagyon finom, Zsófi kedvence”....

Fotó: Hemző Károly
Lekváros ravioli
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:







1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval. A vaníliarudakat felhasítjuk, kikapargatjuk belőlük a pépet. A tojást kissé felverjük, elkeverjük benne a mandulaaromát, a vaníliapépet és a reszelt citromhéjat. A vajat/margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a porcukrot, aztán a tojásos keveréket, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógépben néhány pörgetés az egész!). 2 cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
2. 2 nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. Lisztezett munkalapon 2 mm vastag, kb. 35x40 cm-es lapokra nyújtjuk a cipókat. 6,5 cm átmérőjű ravioli- vagy cakkos pogácsaszaggatóval, a lehető legtöbb, páros számú korongot szúrunk ki belőlük (A). Felét a tepsikre rakosgatjuk, 1-1 kk. meggylekvárt púpozunk a közepükre (B). A tojást kettéválasztjuk, a fehérjével megkenjük a korongok szegélyét (C).
3. A többi korong közepét keresztben bevágjuk (D), a lekvárosak tetejére illesztjük őket, és egy 4,5 cm átmérőjű likőröspohárral könnyedén rányomkodjuk a felső lapokat az alsókra (E). Tetejüket megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával (F). A tésztahulladékot összegyúrjuk, 1 órára hidegre tesszük, ismét kinyújtjuk, és a fenti módon kiszúrjuk, töltjük, amíg a tészta el nem fogy.
4. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük (egy kicsit kicsordulhat belőlük a lekvár, nem baj!). 5 percig a tepsikben pihentetjük, majd rácsra emelve hagyjuk teljesen kihűlni. Jól záródó dobozban 2 hétig eltartható
Fontos:
Magas zsiradéktartalma miatt feltétlenül le kell hűteni a tésztát, mielőtt formázni-szaggatni kezdenénk. Gyorsabban haladunk, ha 15 percre betesszük a mélyhűtőbe, de vigyázat, ne többre! – a többi ugyanaz.
Változatok:
Meggylekvár helyett tölthetjük bejglihez használatos dió- és/vagy máktöltelékkel, fahéjas párolt almával is.
Italajánlat:
Kávé, cappuccino, tea
Elkészítési idő:
2 óra
+ a hűlési idő
Energiatartalom:
115 kcal/darab
Nehézségi fok: