2019. május 26.
Fülöp napja van

SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták

A mézzel készülő süteményeket képzeletünk jobbára a karácsonyi édességek körébe sorolja, ez a különlegesen finom és sokág elálló mézes szelet azonban megérdemli a kivételezést. Télen-nyáron, bármilyen alkalomra vagy anélkül − biztos siker!


Fotó: Hemző Károly

Mézes-krémes
szelet

Hozzávalók 70 háromszöghöz vagy kis kockához:

  • A tésztához:
  • 120 g méz
  • 100 g vaj/margarin
  • 1/2 dl tej
  • 2 tojás
  • 160 g kristálycukor
  • 1/2 citrom leve
  • 600 g finomliszt
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • A krémhez és a mázhoz:
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 200 g porcukor
  • 200 g vaj/margarin
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1/2 dl citromlé
  • 1/2 dl rum
  • 200 g málna- vagy ribizlilekvár
  • 200 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2 ek. olaj
A
B
C
D
E
F

1. A mézet a vajjal és a tejjel felforrósítjuk. A tojásokat kikeverjük a kristálycukorral és a citromlével, gyors mozdulatokkal a mézes keverékhez adjuk.

2. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a sóval. A tojásos-mézes keverékhez adjuk, fakanállal alaposan összekeverjük (egyelőre ragacsos lesz, nem baj!), tetejét elsimítjuk, és a keverőtálban hagyva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe (vagy 10 percre a mélyhűtőbe).

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk (A), lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 4 rudat formálunk belőle (B). Liszttel beszórt, két sütőpapírlap között egyenként kinyújtjuk. A felső sütőpapírlap a tepsi méretével (kb. 25x35 cm) legyen azonos. A „túlnyújtott" szegélyeket szabályosan körbevágjuk (C), a tésztalapokat egymás után, sütőpapírostul behúzzuk a tepsibe, a felső papírlapot eltávolítjuk. A tésztát 5-8 percig, szép világosra sütjük, majd óvatosan, papírostul kihúzzuk a tepsiből (törékeny!), és megsütjük a többi 3 lapot is.

4. A krémhez a pudingport sűrű péppé főzzük a tejjel, tetejére szitálunk (a teljes mennyiségből elvett) 1 ek. porcukrot, hogy meg ne bőrösödjön, hagyjuk kihűlni. A vajat/margarint habosra keverjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat. A pudinghoz keverjük a citromlét és a rumot, kanalanként összedolgozzuk a vajas krémmel.

5. A lekvárt felforrósítjuk, ha magok vannak benne, szitakanálban áttörjük. A legszebb lapot félretesszük. Az első-alsó lapot tepsibe fektetjük, megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a lekvár felével, tetejére illesztjük a harmadik lapot, megkenjük a maradék krémmel, és betakarjuk a félretett, sima aljára fordított lappal (D), kissé lenyomkodjuk.

6. Egyenletesen megkenjük a maradék forró lekvárral, 20 percig szikkadni hagyjuk. A csokoládét apróra vágjuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk, folyósra-simára keverjük az olajjal, a sütemény tetejére öntjük, és egyenletesen elkenjük (E), hagyjuk teljesen megdermedni. Lazán letakarjuk, legalább 2 napig hűvös helyen „érleljük-puhítjuk".

7. Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt, hosszú pengéjű késsel 5x5 cm-es négyzeteket, majd azok átlója mentén háromszögeket jelölünk be a máz tetején (F), és mindig csak annyit szeletelünk fel a tésztából, amennyi egy alkalommal valószínűleg elfogy. Minél tovább áll, annál finomabb, puhább, porhanyósabb. Hűvös helyen, fóliába-dobozba zárva nagyon sokáig friss marad!

Tippek:

– A mézeslapokat akár 2-3 héttel előbb is, szép ráérősen, kényelmesen megsüthetjük. Száraz, hűvös helyen, tálcára-tepsire fektetve (hogy el ne törjenek), alufóliába csomagolva tároljuk.
– Ha kevés az időnk, készíthetjük 2 csomag 4 lapos mézesből is: 2-2 lapot szorosan egymás mellé illesztünk, és a fenti hozzávalókkal és módon megtöltjük, a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Kávé, capuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

120 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 18 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 18 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szerencsegomba
tojásból

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Lencsesaláta
narancsos öntettel

Krumplisaláta
túrókrémmel

Húsos
lilahagymatorta

Sajtos-sonkás
papucs

Ráksaláta
narancskehelyben

Narancsos
Pavlova-torta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Almás-narancsos
céklasaláta

Ringlis
krumplisaláta

Sonkás és
sajtos roló
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: