SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Elendel
Sonkás-uborkás
krumplisaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g apró szemű krumpli
- só, bors
- 2 közepes fej lilahagyma
- 2 ek. citromlé
- 5 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 250 g főtt, füstölt (paraszt-) sonka egyben
- 100 g apró ecetes csemegeuborka
- 2,5 dl (2 pohár) natúr joghurt
- 1 kk. mustár
- 1/2 kk. porcukor
- 2-3 szál petrezselyem
1. A krumplit megmossuk, héjában, enyhén sós vízben puhára főzzük (15 perc). Leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk.
2. A lilahagymákat megtisztítjuk, karcsú gerezdekre szeljük, lazán összekeverjük 1/2 kk. sóval, a citromlével és az olívaolajjal. A sonkát 1x1 cm-es kockákra vágjuk. Az uborkákat kiemeljük a levükből, nem túl vékonyan felkarikázzuk vagy kisebb kockákra aprózzuk, és a sonkával együtt a hagymához adjuk.
3. A krumplikat (tojásszeletelővel) vékonyan-egyenletesen felkarikázzuk, de nem bontjuk szét, csak kissé elcsúsztatva egymáson lapos tálra csinosítjuk. Szűrőkanállal kiemeljük a pácléből a hagymás-sonkás-uborkás keveréket, a krumpli tetejére terítjük, végül az egészet megöntözzük a páclével. Lefedjük, szobahőmérsékleten 1 órán át érleljük (eközben szinte teljesen magába szívja a páclét).
4. Az öntethez összedolgozzuk a joghurtot, a mustárt, a porcukrot, ízlés szerint sót és néhány tekerésnyi frissen őrölt borsot, csinos tálkába szedjük. A salátástálat petrezselyemlevelekkel díszítjük, de a szépség kedvéért csak az asztalnál keverjük össze. Az öntettel aztán ki-ki ízlése szerint meglocsolja a saját adagját.
Változatok:
Készíthetjük tartármártással is:
200 g majonézt elkeverünk 2-2,5 dl tejföllel/joghurttal, kevés fehérborral, esetleg tejszínnel, valamint a fenti hozzávalókkal, a többi ugyanaz.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé
Elkészítési idő:
45 perc
+ 1 óra érlelési idő
Energiatartalom:
315 kcal/adag
Nehézségi fok: