2019. június 18.
Levente napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül

Francia specialitás a borral és a karakteres kakukkfűvel ízesített hagymaleves, amelyhez sajttal pirított kenyér dukál – tálalhatjuk cseréptálkában sütve is,
ez esetben alulra kerül a kenyér, a leves tetejét megszórjuk némi reszelt sajttal,
és a sütőben 8-10 percig forrósítjuk. 


Fotó: Hemző Károly

Hagymaleves
sajtos-diós bagettel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g vöröshagyma
  • 2-3 szál friss vagy 1/2 kk. szárított kakukkfű + a díszítéshez
  • 2+2 ek. (classico) olívaolaj
  • 2,5 dl száraz fehérbor
  • 2 erőleveskocka
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 1 ek. diógerezd
  • 250 g bagett
  • 100 g szeletelt gouda sajt
  • só, bors

1. A hagymát meghámozzuk, megmossuk, vékony karikákra gyaluljuk. A kakukkfüvet leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük. 2 ek. olajat felforrósítunk, rádobjuk a hagymát, fedő alatt üvegesre fonnyasztjuk. Felöntjük a borral és 1 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, hozzáadjuk az ételízesítőt és a kakukkfüvet, fedő alatt, mérsékelt tűzön 18-20 perc alatt puhára főzzük.

2. Közben a diót durvára, a bagettet 8-12 nem túl vékony karikára, a sajtszeleteket 8-12 csíkra vágjuk. Kikenjük a maradék  2 ek. olajjal a sütőbe való zománcos tepsit, belerakosgatjuk a bagettkarikákat, és felhevített grillsütőben aranybarnára pirítjuk (2-3 perc).

3. Megfordítjuk a bagettkarikákat, tetejüket betakarjuk a méretükre összehajtogatott sajtcsíkokkal, megszórjuk a dióval, azután visszatesszük a grillsütőbe, és addig pirítjuk, amíg a sajt a tetejükre olvad, a dió pedig illatozni kezd.

4. A levest ízlés szerint utánasózzuk, kevés frissen őrölt borssal illatosítjuk, és erőleveses csészékbe vagy mélytányérokba szedve forrón tálaljuk. Mindegyik tetejére 1-2 bagettkarikát helyezünk, a többit lapostányérra rendezzük, és kakukkfűvel vagy egyéb zöldfűszerrel vidámítva kínáljuk.

Tippek:

A selymesebb ízvilágú gouda helyett készíthetjük ízlés szerinti füstölt sajtokkal vagy markánsabb zamatú kecskesajttal, illetve kék- vagy fehérpenészes sajtokkal (rokfort, gorgonzola, camembert, brie stb.) is.

Italajánlat:

Száraz fehérbor (amellyel a leves készül)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc

Energiatartalom:

260 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Dijoni hagymasaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Görög zöldbableves
feta sajttal

Kukoricás
paradicsomleves

Tatárbifsztek

Tejszínben sült
újkrumpli

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Csípős kukoricaleves

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Csészében sült
cukkinis krumplileves

Téli minestrone
csicseriborsóval
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: