2019. augusztus 18.
Ilona napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták


Fotó: Elendel

Káposzta-répa
saláta mazsolával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g fehér káposzta
  • 2 kis fej lilahagyma
  • só, bors
  • 1 citrom leve
  • 50 g puha mazsola
  • 300 g sárgarépa
  • 100 g bébispenót vagy néhány salátalevél
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj

1. A káposzta külső, sérült leveleit lebontjuk, torzsáját kivágjuk, és vékony szálakra gyaluljuk. 1 ek. sóval ízesített, forrásban lévő vízbe dobjuk, élénk tűzön 2 percig főzzük. Szűrőlapáttal jégkockákkal lehűtött vízbe emeljük-merítjük (azaz blansírozzuk), alaposan lecsepegtetjük.

2. A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, kissé besózzuk, meglocsoljuk 2 ek. citromlével. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, 10 percre langyos vízbe áztatjuk, aztán leszűrjük és lecsepegtetjük. A sárgarépát meghámozzuk, szálasra reszeljük.

3. A maradék citromlét elkeverjük egy kevés sóval, frissen őrölt borssal, 1/2 kk. porcukorral és apránként az olívaolajjal. Beleforgatjuk előbb a káposztát, majd a sárgarépát, lefedjük, szobahőmérsékleten 1 órán át érleljük.

4. Tálalás előtt a bébispenótot/salátaleveleket megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, kibélelünk velük egy nem túl mély tálat. Tetejükre halmozzuk a káposztát, a sárgarépát, a lilahagymát (levével együtt), végül megszórjuk a mazsolával, és petrezselyemmel vagy egyéb zöldfűszerrel díszítve tálaljuk. Csak az asztalnál keverjük össze. Hirtelensültek, grillezett szárnyasok köreteként vagy fokhagymás-sajtos pirítós kíséretében könnyű, önálló fogásként is kínálhatjuk.

Tippek:

A kemény mazsolát nem szükséges előre beáztatni, ha van mikrohullámú készülékünk: a mazsolát forró víz alatt leöblítjük, tűzálló tálkába tesszük, 1 ek. vizet öntünk rá, lefedjük, és a legmagasabb fokozaton 1 percig puhítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd a recept szerint dolgozunk vele tovább.

Változatok:

Olaj helyett zöldfűszerekkel, reszelt gyömbérrel, curryvel ízesített joghurttal/kefirrel vagy majonézzel is készíthetjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 1 óra érlelési idő

Energiatartalom:

162 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Diós-hagymás
céklasaláta

Majonézes
tojássaláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Vitaminsaláta
rokfortos öntettel

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Almás-narancsos
céklasaláta

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Almás-sárgarépás
káposztasaláta

Sajtkrémes
mártogató

Zöldbabcsokor
paprikával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: