2019. május 23.
Dezső napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Sós sütemények, szendvicsek


Fotó: Elendel

Köményes
sós stangli

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:

  • 1 dl tej
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj/margarin
  • 1 tojássárgája +1 tojás a kenéshez
  • 250 g (20%-os) tejföl
  • 1 ek. köménymag

1. Simára keverjük a langyos tejben a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük 1 csapott ek. sóval, összemorzsoljuk a vajjal/margarinnal (vagy aprítógépben morzsásra pörgetjük). Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgájával eldolgozott tejfölt, majd összegyúrjuk (a tészta egyelőre lágy-nyúlós, nem baj!), cipót formálunk belőle, tetejét megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk, és a hűtőben 1/2 órát kelesztjük.

2. Összekeverjük a köménymagot 1 púpozott kk. sóval. Sütőpapírral kibélelünk 2 nagy tepsit. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra (légkeveréssel 190 °C-ra), aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt edénykét/konzervdobozt (a jó süléshez gőz kell!).

3. Lisztezett munkalapon kb. 30x50 cm-es téglalapra nyújtjuk a tésztát, tetejét megkenjük a kissé felvert tojással, és vastagon megszórjuk a sózott köménymaggal.

4. Derelyevágóval hosszában félbevágjuk a tésztát, a két tepsibe terítjük, kb. 2 cm-es rudakra szeljük, majd hosszú pengéjű késsel kissé levegősre igazítjuk őket, és aranysárgára sütjük (20-25 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán lazán tálra rakosgatjuk, tálalásig konyharuhával vagy tüllernyővel letakarjuk.

Italajánlat:

Bármilyen bor, pezsgő, sör, aperitífek

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

80 kcal/darab

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Sonkás és
sajtos roló

Ligúr spenótos
melegszendvics

Spenótos papucs

Sajtkrémes falatkák

Sajtos-sonkás
papucs

Tökmagos-
sajtos stangli

Pisztáciás
tepertős pogácsa

Krémsajtos-
olívás papucs

Túrós-medvehagymás
pogácsa és stangli

Sajtkrémes-olívás
paprikacsónakok
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: