VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Sós sütemények, szendvicsek

Fotó: Hemző Károly
Pisztáciás
tepertős pogácsa
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
- 500 g finomliszt
- 250-300 g natúr joghurt vagy kefir
- 1 kk. kristálycukor
- 30 g élesztő
- 1 tojás
- 300 g sertéstepertő
- só, bors
- 1 tojássárgája
- 40 g hámozott, sós-pörkölt pisztácia
1. A lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük 1 kk. sóval. 250 g meglangyosított joghurtban elkeverjük a cukrot, az élesztőt és a tojást, a liszthez adjuk, összegyúrjuk (ha túl lágy lenne a tészta, 1-2 ek. lisztet, ha túl kemény, 1-2 ek. joghurtot adunk hozzá). Konyharuhával letakarjuk, 30 percet kelesztjük.
2. Közben a tepertőt átválogatjuk, megdaráljuk, összedolgozzuk 1 kk. sóval és 1/2 kk. borssal.
3. A tésztát munkalapra borítjuk, kissé kihuzogatjuk, tetejére simítjuk a tepertőkrémet, erőteljesen belegyúrjuk, majd pihentetés nélkül 3 cm vastagra nyújtjuk, tetejét bekockázzuk. 4-5 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk (a tésztahulladékot összegyúrjuk, újraformázzuk). 2 nagy, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, letakarjuk 30-35 percig kelesztjük.
4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra), aljába beteszünk egy meleg vízzel félig telt lábaskát. A pisztáciát durvára vágjuk. Megkenjük a pogácsák tetejét a tojássárgájával, megszórjuk a pisztáciával, és 20-25 percig sütjük (bár a légkeveréses a sütőbe egyszerre betehetjük a két tepsit, a sütés utolsó harmadában ajánlatos megcserélni őket). A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tálra csinosítva kínáljuk. Csak frissen jó, ámde remekül bírja a mélyhűtőt!
Tippek:
Ha azt szeretnénk, hogy a pogácsák teteje különösen fényes legyen, a tojássárgáját keverjük el 1 kk. olajjal vagy tejszínnel.
Italajánlat:
Félszáraz pezsgő, borok, sör, aperitífek