2022. január 19.
Sára napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Piskóták


Fotó: Hemző Károly

Alaprecept –
Sima és kakaós piskótatorta

Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű, kerek tortaformához:

  • 120 g finomliszt
  • 80 g étkezési keményítő
  • 2 csapott kk. sütőpor
  • 6 tojás
  • 3-4 ek. hideg víz
  • 1 csipet só
  • 180 g finomított kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
A
B
C
D
E
F
G

1. Sütőpapírral kibéleljük egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Az összes hozzávalót kimérjük. A lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport összeszitáljuk. A tojásokat kettéválasztjuk.

2. A tojásfehérjéket a vízzel és 1 csipet sóval felverjük, majd az apránként beleszórt kristálycukor felével kemény habbá verjük (A). A tojások sárgáját habosra-fehérre keverjük a maradék kristálycukorral és a vaníliás cukorral (B), majd lyukas fakanállal vagy kézi habverővel, alulról fölfelé, O betűt formáló laza mozdulatokkal belekeverjük a hab 1/3-át. A maradék habot és a lisztkeveréket felváltva a masszához adjuk úgy, hogy mindig a hab tetejére szitáljuk a lisztet, és óvatosan összekeverjük (C).

3. A masszát a formába öntjük, tetejét elsimítjuk úgy, hogy a szegélyén kissé magasabb legyen, mint a közepén (D), hogy sülés közben kevésbé púposodjon fel. Középső bordamagasságra állított rácsra helyezzük, és 40-45 percig sütjük – 25-30 percig a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.

4. A tésztát kikapcsolt, nyitott ajtajú sütőben 5, további 10 percig rácsra helyezve pihenni-hűlni hagyjuk (a formából szinte kicsorduló tésztánk időközben egy kicsit összeesik majd, nem baj!). Ezután vékony pengéjű késsel körbehaladva leválasztjuk a forma belső oldalfaláról a tésztát, tetejét meghintjük fátyolnyi liszttel, és sűtőpapírral fedett rácsra borítjuk. Meglazítjuk és leemeljük róla a tortakarikát, majd a fém tortalapot, végül a sütőpapírt (főkép), és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Ez hasznos módszer, mert egyfelől egyenletesen távozhat el belőle a gőz, amely könnyen lehúzza a tésztát, ettől aztán „szalonnás” lehet, másfelől a sütés közben nőtt esetleges „púp” a rácsra fordítás következében elsimul!

5. A kihűlt tortát legalább 6, még jobb ha 12-24 órát pihentetjük, hogy szépen, morzsálódás nélkül tudjuk szeletelni, lapokra vágni.
 

KAKAÓS PISKÓTATORTA

A-MÓDSZER
Ugyanúgy készítjük, mint a sima piskótatortát, annyi különbséggel, hogy 120 g helyett 100 g finomliszttel + 2 ek. cukrozatlan kakaóporral (E) dolgozunk. A kakaó mennyiségét nem tanácsos növelni, mert könnyen lehúzza a tésztát!

B-MÓDSZER
Készíthetjük úgy is − ez az egyszerűbb, de kissé időigényesebb módszer−, hogy az egész tojásokat keverjük fehér-habosra a teljes mennyiségű cukorral és 1 csipet sóval (még robotgéppel is kb. 20 perc!). Ezután több részletben beleszitáljuk a kakós lisztet, és óvatosan, nagy O betűt formázó, laza mozdulatokkal, lyukas fakanállal vagy kézi habverővel összedolgozzuk (F), majd a tortaformába öntjük-simítjuk (G), a többi ugyanaz.

 

Megjegyzések:

Diós, mogyorós, mákos stb. ízesítésű piskótáknál annyival csökkentjük a liszt, illetve az étkezési keményítővel elkevert liszt mennyiségét, amennyi adalékot keverünk a tésztába, egyebekben minden változatlan!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

1440 kcal/1 torta

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szicíliai
túróbomba

Svájci
sárgarépatorta

Habcsókos parfétorta

Anyák napi
epres szívtorta

Piskótafortélyok

Szívküldi
epertorta

Mákos túróhabtorta

Szőlős-őszibarackos
joghurtkrémtorta

Epres
Pavlova-torta

Narancsos
Pavlova-torta

Lúdlábtorta

Epercharlotte
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: