2020. január 22.
Vince napja van

SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták


Fotó: Hemző Károly

A vaksütésről
Eredeti neve: Das Blindbacken

A
B
C

Az omlós tészta a legalkalmasabb arra, hogy különféle töltelékeknek „tartályul” szolgáljon – általában ezt használjuk a lapos-gyümölcsös vagy egyéb házias torták készítéséhez. Ha a torta hideg töltelékkel vagy krémmel készül, a tésztát teljesen meg kell sütni. Ha töltelékkel együtt még visszamegy a sütőbe, akkor éppen csak elősütjük, hogy ne ázzon el (erről mindig az egyes receptek szólnak). Mindkét esetben azonban nagyon lényeges, hogy a tészta sülés közben ne hólyagosodjon-púposodjon fel (márpedig erre a sütőporos tészták hajlamosak), mert akkor nem marad helye a tölteléknek. Célszerű tehát üresen, avagy a bécsi cukrászattól örökölt kifejezés magyar tükörfordításával élve vaksütéssel megsütni. Ez azt jelenti, hogy a kinyújtott, kisebb-nagyobb formába terített tészta tetejére egy a formánál valamivel nagyobb sütőpapírlapot helyezünk, „nehezéknek” pedig beleszórunk 350-400 g sárgaborsót (főkép) vagy egyéb hüvelyest (A), és a receptben megadott ideig sütjük. Kivesszük a sütőből, papírostul kiemeljük a tésztaágyból a borsót (B) (csavaros üvegben félretesszük, legközelebb is jó hasznát vesszük), hagyjuk kihűlni a tésztát, majd az egyes receptek szerint dolgozunk tovább. Jó, de nem ennyire biztos módszer az is, ha a tészta alját és oldalát villával megszurkáljuk (C), és úgy sütjük meg.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Cseresznyés
túrótorta

Almás túrókocka

Borított mandulás
szilvatorta

Habos
meggyes szelet

Szilvás rózsatorta

Kakaós
körtetorta

Diós-mákos bejgli

Gyors szilvatorta

A húsvéti sonkáról

Svájci
sárgarépatorta

Tatin-torta

Gyömbéres
sütőtöktorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: