ELŐÉTELEK > Meleg előételek

Fotó: Hemző Károly
Sonkás
polentapogácsa
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 dl zöldségleves (kockából)
- 250 g kukoricadara
- 40 g vaj/margarin
- 150 g főtt sonka egyben
- 40 g füstölt sajt
- 1+2 tojás
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj + a sütéshez
- 2 doboz felaprózott paradicsom (400 g/doboz)
- 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
- só, bors
- 100 g finomliszt
- 100 g zsemlemorzsa
- 1 csapott ek. szezámmag
- néhány zeller- vagy reteklevél
- 2-4 paradicsom
1. A polentához a levest felforraljuk, beleszórjuk a kukoricadarát, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve csak addig főzzük, amíg besűrűsödik (2-3 perc). Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat/margarint, majd lefedjük, és 15 percig pihentetjük-puffasztjuk. A sonkát apró kockákra vágjuk, a sajtot szálasra reszeljük, aztán a sonka felével és 1 tojással együtt a polentához adjuk, hagyjuk kihűlni.
2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprózzuk, megfonnyasztjuk 2 ek. olajban. Hozzáadjuk a paradicsomot, a fűszerkeveréket, ízlés szerint sót és borsot, majd félig lefedve 20 percig főzzük-sűrítjük.
3. A masszából vizes kézzel nagyobb evőkanálnyi gombócokat formálunk, kissé ellapítjuk őket. Lisztbe, 2 felvert tojásba, szezámmaggal összekevert zsemlemorzsába forgatjuk, és forró, bő olajban kisütjük. Papírkendőre terítve felitatjuk róluk az olajat.
4. A pogácsákat tálra rendezzük, körbeöntözzük a mártással, megszórjuk a maradék sonkával, végül zeller- vagy reteklevelekkel és félbe-/negyedbe vágott paradicsommal díszítjük. Azonnal tálaljuk, frissen az igazi!
Változatok:
– Készíthetjük (kerek szemű) rizsből, gersliből (árpagyöngye) is, ez utóbbinak 35-40 perc a fövési ideje!
– A kész masszát ízesíthetjük kevés curryvel vagy kurkumával, gazdagíthatjuk reszelt sajttal is.
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz fehérbor