2022. január 27.
Angelika napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek


Fotó: Hemző Károly

Spenótos
rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg krumpli
  • 1 kg spenót
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2+2 ek. vaj/margarin
  • 150 g reszelt trappista sajt
  • 40 g finomliszt
  • 3,5+0,5 dl tej
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 2 tojássárgája
  • 40 g mandulapálcika vagy fenyőmag

1. A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk és hűlni hagyjuk.

2. A spenótot megtiszítjuk, váltott vízben megmossuk, lerázzuk róla a vizet. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, 1 evőkanálnyit félreteszünk. 2 ek. felforrósított vajban/margarinban üvegesre pároljuk a hagymát és az áttört fokhagymát. Több részletben beleforgatjuk a spenótot, fedő alatt megfonnyasztjuk, majd elfőzzük a levét.

3. A mártáshoz 2 ek. vajban/margarinban megfonnyasztjuk a félretett 1 ek. hagymát. Meghintjük a liszttel, 1-2 percig pirítjuk, majd csomómentesre keverjük a tejjel és 3,5 dl vízzel. Mérsékelt tűzön 3-4 percig sűrítjük, aztán beleolvasztjuk a sajt felét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk. Eldolgozzuk 1,5 dl tejjel a tojássárgákat, gyors mozdulatokkal a tűzről lehúzott, forró mártásba keverjük.

4. Egy szemrevaló, közepes-mélyebb sütőedény aljára 1-2 ek. mártást simítunk. A krumplit vékonyan (pl. tojásszeletelővel) felkarikázzuk, 1/3-át a sütőedénybe terítjük, meghintjük sóval. Tetejére kócosítjuk a spenót felét, aztán mártás, krumpli, só, spenót stb. következik úgy, hogy az utolsó réteg krumpli és mártás legyen.

5. Tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, végül a mandulával, és 200 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (45-50 perc). Tálalás előtt 5-8 percig hűlni hagyjuk (tűzforró a belseje!), és a sütőedényben kínáljuk. Külön tálkában reszelt parmezán sajtot adhatunk hozzá.

Tippek:

− Készíthetjük mélyhűtött, felengedett és alaposan kinyomkodott spenótból is, amelyet foltokban simítunk a krumpli tetejére.
− Az egyes rétegek közé csíkokra-kockákra vágott sonkát, maradék sült vagy főtt húst, kemény tojáskarikákat is szórhatunk.
− Nagyon jó hústalan vendégváró, mert előző nap is lerakhatjuk, így fogyasztás előtt csak sütni kell, de ha cserép- vagy tűzálló üvegtálban raktuk le az ételt, és sütésig a hűtőszekrényben tároltuk, hideg sütőben kell kezdeni a sütést, mert a nagy hőmérsékletkülönbség miatt elpattanhat a tál (a sütési idő 20-25 perccel hosszabb!).

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

393 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kenyértorta
pizzasütő módra

Krumplisalátával töltött
paradicsom

Spenótos papucs

Zöldséges
sörpalacsinta

Zöldséges
brokkoligratin

Tésztával töltött
padlizsán

Szalonnás-zöldborsós
újkrumpli

Sonkás-gombás töltött kel
paradicsommártásban

Spenótos-sajtos
töltött krumpli

Őszi tepsis zöldség –
körtével, dióval

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Spárgás
tojáslepény
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: