2019. április 23.
Béla napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes palacsinták


Fotó: Hemző Károly

Normandiai
almás palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:

  • A palacsintához:
  • 150 g finomliszt
  • 1/2 tasak (20 g) vaníliás pudingpor
  • 2,5 dl tej
  • 4 tojás
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • Továbbá:
  • 1 ek. gyalult mandula
  • 4 közepes, savanykás alma
  • 4 kk. vaj/margarin
  • 4 ek. almapálinka (Calvados)
  • 1 ek. kristálycukor
  • fahéjas porcukor a szóráshoz
  • 4 citromfű- vagy mentabóbita

1. A lisztet, a pudingport, a tejben elhabart tojásokat, reszelt citromhéjat és sót simára-csomómentesre keverjük. Lefedjük, fél óráig pihentetjük.

2. Közben a mandulát serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül világosdrappra pirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. Az almákat meghámozzuk, magházukat kiszúrjuk-kiemeljük, 1/2 cm vékonyan felkarikázzuk.

3. 1 kk. vajat/margarint palacsintasütőben felforrósítunk. Beleöntjük a massza egynegyedét, körbeforgatjuk úgy, hogy teljesen kitöltse a serpenyő alját, aztán belenyomkodunk 4-5 almakarikát, és mérsékelt tűzön 3 percig sütjük.

4. Rászorítunk a serpenyőre egy nagyobb fedőt, határozott mozdulattal ráfordítjuk a palacsintát, majd visszacsúsztatjuk a serpenyőbe (így a sületlen oldala kerül alulra), és további 2 percig sütjük. Tányérra csúsztatjuk, melegen tartjuk. A maradék hozzávalókból további 3 palacsintát sütünk.

5. Felforrósítjuk az almapálinkát, elkeverjük a cukorral,  megkenjük vele a palacsinták tetejét, végül meghintjük a mandulaforgáccsal és ízlés szerint fahéjas porcukorral (a tésztájában nincs cukor!). Citromfű-/mentabóbitával díszítjük, azonnal tálaljuk. Felforrósított sárgabarack- vagy szilvadzsemet, illetve vaníliás desszertöntetet, sodót is kínálhatunk hozzá. Mutatós, előre elkészíthető, pompás vendégváró!

Fontos:

Ha gyerek is kap belőle, almapálinka helyett felforrósított, áttört sárgabaracklekvárral húzzuk át a palacsinták tetejét.

Tippek:

Almakiszúró híján az almákat nem karikákra, hanem vékony gerezdekre szeljük.

Változatok:

A még langyos palacsintákat eleve zsebkendőszerűen négyrét hajtjuk, meghintjük porcukorral, és tálalás előtt néhány pillanatra betesszük a grillsütőbe, hogy ropogósra karamellizálódjon a tetejük. Vanília-, gyümölcsöntetet adhatunk mellé. 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

336 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Almás-narancsos
céklasaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Almás-majonézes
krumplisaláta

Halszeletek almás
uborkamártásban

Orosz
csirkehússaláta

Waldorf-saláta

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Diós-hagymás
céklasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: