SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták

Fotó: Hemző Károly
Habos
meggyes szelet
Hozzávalók kb. 40 szelethez:
- 4 tojás+6 friss tojásfehérje
- 300 g finomliszt
- 100+300 g finomított kristálycukor
- 3 tasak bourbon vaníliás cukor
- 200 g fagyos vaj/margarin
- só
- 1 kg érett meggy
- 3 púpozott ek. étkezési keményítő (45 g) vagy 1 tasak vaniliás pudingpor
- 100 g hámozott, darált mandula
- 2 ek. fahéjas porcukor a szóráshoz
1. A tojásokat kettéválasztjuk. A lisztet, 100 kristálycukrot, és 1 tasak vaníliás cukrot összekeverünk. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a kisebb kockákra aprózott vajat/margarint, majd aprítógépben vagy a robotgép dagasztóbetétjével éppen csak összedolgozzuk. Munkalapra szedjük, gyors mozdulatokkal átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 30 percre betesszük a hűtőbe.
2. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, alaposan lecsepegtetjük. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 30x40 cm-es, peremes tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát kinyújtjuk, a tepsibe terítjük-nyomkodjuk, villával sűrűn megszurkáljuk, és 12 percig elősütjük.
3. Közben a 10 tojásfehérjét 2 csipet sóval kemény, majd az apránként hozzáadott 300 g kristálycukorral és 2 tasak vaníliás cukorral fényes-tömör habbá verjük. Beleforgatjuk az étkezési keményítőt vagy pudingport, végül lazán hozzákeverjük a meggyet.
4. Kivesszük a tésztát a sütőből, megszórjuk a mandulával, egyenletesen tetejére simítjuk a meggyes habot, és további 50 percig sütjük. 15 perc múltán pirulni kezd a hab, ezért lazán betakarjuk alufóliával, de át kell sülnie (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor tetszés szerint kisebb-nagyobb kockákra-szeletekre vágjuk, tetejét megszórjuk fahéjas porcukorral.
Tippek:
Készíthetjük meggybefőttből is (3 üveg kell belőle, töltőtömeg 350 g/üveg).
Italajánlat:
Édeskés desszertbor