2022. január 19.
Sára napja van

EGYTÁLÉTELEK > Fazékban


Fotó: Hemző Károly

Tejszínes-gombás
galuska

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g barna sampinyon gomba
  • 1 kis fej hagyma
  • 50 g szeletelt bacon
  • 20 g vaj/margarin
  • só, bors
  • 3 dl tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 csipet chilipor
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 400 g finomliszt

1. A gombát megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük. A hagymát meghámozzuk és karikákra gyaluljuk. A szalonnát 1 cm-es csíkokra vágjuk, megpirítjuk a felforrósított vajban/margarinban, a pörcöket kiszedjük, félretesszük. Megfonnyasztjuk a zsiradékban a hagymát, aztán rádobjuk a gombát, élénk tűzön 4-5 percig pirítjuk, csak a végén sózzuk, borsozzuk. A tejszínt nagyobb serpenyőbe/lábasba öntjük, hozzáadjuk a meghámozott, áttört fokhagymát és a chiliport, 2-3 percig forraljuk.

2. A galuskához a petrezselymet leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, és néhány kivételével finomra vágjuk. Eldolgozzuk a tejben a tojásokat, ízlés szerint sót, majd a petrezselyemmel együtt a liszthez keverjük. Két részletben, forrásban lévő, enyhén sós, bő vízbe szaggatjuk és kifőzzük.

3. A galuskákat leszűrjük, alaposan lerázzuk róluk a vizet, egyenesen a forró tejszínbe forgatjuk. Lazán hozzákeverjük a hagymás gombát, megszórjuk a félretett szalonnapörcökkel, és a félretett petrezselyemmel díszítve azonnal, forrón tálaljuk. Külön tálkában reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot adhatunk hozzá. Nagy tál salátával egytálételként, kisebb mennyiségben köretként kínálhatjuk.

Italajánlat:

Könnyű, száraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

763 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Töltött káposzta

Marharagu
sáfrányos rizottóval

Gombás rizzsel töltött
karalábé

Hideg
nektarinleves

Krumplis
cukkinicsónakok

Zöldségleves májgaluskával

Hagymás rostélyos

Szárazborsó-
krémleves

Diós-mákos bejgli

Spárga tojásos
zöld morzsával

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Spenótos-
lazacos gnocchi
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: