2022. január 19.
Sára napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Piskóták

A piskótalapokhoz általában azonos mennyiségű tojásfehérjét és tojássárgáját használunk, de ha különösen hajlékony, jól tekerhető lapot akarunk sütni, akkor több tojássárgájával és kevesebb tojásfehérjével készítjük.


Fotó: Hemző Károly

Alaprecept − Piskótalap

Hozzávalók 1 tekercsnek való piskótalaphoz:

  • 80 g finomliszt
  • 20 g étkezési keményítő
  • 1 kk. citromlé
  • 4 tojásfehérje
  • 8 tojássárgája
  • 50+50 g sütőcukor vagy finomított kristálycukor
  • 2 ek. porcukor a konyharuha szórásához
A
B
C
D
E
F

 

1. A sütőtepsit (kb. 30x40 cm) kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 240 °C-ra.

2. Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel (vagy egyszerűen 100 g finomlisztet használunk, de keményítővel könnyebb lesz a tészta!). Egy tökéletesen zsírmentes tálban, a citromlé hozzáadásával felverjük a tojásfehérjéket, apránként hozzáadunk 50 g cukrot (A), és kemény, fényes habbá verjük. A tojássárgákat fehérre-habosra keverjük a maradék 50 g cukorral (B).

3. A hab 1/3-át lazán, lyukas fakanállal beledolgozzuk a tojáskrémbe (C). A maradékot a tetejére halmozzuk, rászitáljuk az étkezési keményítővel összekevert lisztet, és az egészet óvatosan, laza mozdulatokkal, felülről lefelé, hogy minél több levegő kerüljön bele, összedolgozzuk, de nem kevergetjük! A masszát a tepsibe öntjük-simítjuk (D), és a forró sütőben 8-10 percig sütjük.

4. Közben meghintünk a porcukorral egy a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát (E), a cukor ugyanis majd megolvad a tészta melegétől, és megakadályozza, hogy a tészta a konyharuhára ragadjon.

5. A sütőből kivett piskótalapot egyetlen határozott mozdulattal, tepsistül a konyharuhára borítjuk (F), azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt, (főkép) és betakarjuk egy másik, nedves, jól kicsavart konyharuhával (különben gyorsan kiszárad a tészta és törékeny lesz!), hagyjuk kihűlni.

6. Ezután az egyes receptek szerint elkészítjük a tölteléket, a piskótalapra kenjük, és a hosszabbik oldalán felhajtott-összefogott konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, illetve az egyes receptek szerint dolgozunk vele tovább.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

1330 kcal/1 egész lap

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Reform
gyümölcskenyér

Mákos kifli,
pogácsa és virág

Drezdai kalács,
avagy stollni

Karácsonyi
kalácskorona

Szőlős piskótarolád

Diós-mákos bejgli

Mandulás gyümölcskenyér

Mákos-meggyes
rácsos

Alaprecept – Habkarika,
avagy habcsók

Mézes-krémes
szelet

Alaprecept – Linzertészta

Diós-mákos
ikerkalács
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: