VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok
A tepsiben sütött omlettlapra a tavasz legfinomabb kellékei kerülnek: spenót, illatos-zöldfűszeres sajtkrém és sonka – így feltekerve és csigákra vágva igazán szemet gyönyörködtető finomság. Akár húsvétra is előjegyezhetjük.

Fotó: Hemző Károly
Spenótos
omlett-tekercs
Hozzávalók kb. 20 szelethez:







1. A spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, 2 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan kinyomkodjuk. Az újhagymaszálakat megtisztítjuk, 8-10 cm-es zöld szárukkal együtt felkarikázzuk.
2. A sütőt előmelegítjük 150 °C-ra. Egy 30x40 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, egyenletesen megkenjük diónyi vajjal/margarinnal. A trappista sajtot szálasra reszeljük. A tojásokat megmossuk, keverőtálba ütjük, a tejszínnel és egy kevés sóval kissé felverjük (A), aztán beleforgatjuk a sajtot (B), és a tepsibe öntjük (C). Középső bordamagasságon 15 percig, éppen csak rezgősre-kocsonyásra sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
3. A mandulát durvára-darabosra vágjuk, a fokhagymát meghámozzuk. Felforrósítunk 20 g vajat/margarint, kissé megpirítjuk benne a mandulát, aztán rádobjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, 2-3 percig fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a spenótot, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, levét teljesen elfőzzük, hagyjuk kihűlni.
4. A kétféle sajtkrémet habosra keverjük. Az omlettlapot papírostul munkalapra emeljük. Tőlünk távolabb eső hosszanti oldalán egyharmadnyi sávot szabadon hagyva egyenletesen elsimítjuk rajta a spenótot, megkenjük a sajtkrémmel (D), majd betakarjuk a sonkaszeletekkel (E), és szorosan feltekerjük (F). A sütőlapba csomagoljuk, 2-4 órára a hűtőbe tesszük.
5. Tálalás előtt a retekszemeket megtisztítjuk, apróra felkockázzuk. A salátát megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, ujjnyi csíkokra metéljük.
6. A jól áthűlt omlett-tekercset kb. 2 cm -es karikákra-csigákra vágjuk, kissé egymásra csúsztatva lapos tálra sorakoztatjuk, a tányér közepét pedig a salátalevelekkel és a retekkel díszítjük. Friss bagettet, sokmagos-rozsos péksüteményt, pirítóst kínálhatunk hozzá. Előételként, hidegbüfé részeként, italkorcsolyaként, kenyérszeletek/zsemle között uzsonnaként fogyaszthatjuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé, sör