VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Gombás táska
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
- A töltelékhez:
- 500 g sampinyon gomba
- 1 kis csokor petrezselyem
- 60 g bacon vagy füstölt szalonna
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. paradicsompüré
- 1 ek. csípős paprikakrém
- 1/4 kk. provence-i fűszerkeverék
- só, bors
- 1 ek. finomliszt
- 80 g reszelt gouda sajt
- 1 tojássárgája
- A tésztához:
- 500 g finomliszt
- 250 g vaj/margarin
- 1 csapott ek. só
- 1 dl tejföl
- 1 kk. kristálycukor
- 25 g élesztő
- 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
- 1 kk. olaj
1. A töltelékhez a gombát megtisztítjuk, félbe-negyedbe vágjuk, a petrezselyem levélkéit lecsipkedjük, mindkettőt aprítógépbe szórjuk, és finomra aprózzuk. A bacont/szalonnát vékony csíkokra szeljük, megpirítjuk, rádobjuk a felaprózott hagymát és az áttört fokhagymát, megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a paprikakrémet, a fűszerkeveréket és a gombát, 3-4 percig pirítjuk, levét elfőzzük, hagyjuk kihűlni. Sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk a liszttel, a sajttal és a tojássárgájával.
2. A tésztához a lisztet, a felkockázott vajat/margarint, a sót, a meglangyosított tejfölben elkevert cukrot és élesztőt, valamint a tojássárgáját összegyúrjuk (aprítógépben néhány pörgetés az egész), cipót formálunk belőle.
3. Lisztezett munkalapon (pihentetés nélkül) 3 mm vékonyra nyújtjuk a tészát, és lisztbe mártogatott 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval a lehető legtöbb korongot szúrjuk ki belőle. A korongok közepére 1-1 kávéskanálnyi tölteléket púpozunk. A tojást kettéválasztjuk, a sárgáját elkeverjük az olajjal, a fehérjével pedig vékonyan megkenjük a tésztakorongok szegélyét. A tésztaszéleket egymásra hajtjuk-ragasztjuk, majd villával lenyomkodjuk.
4. Kibélelünk sütőpapírral 2 sütőlapot, és belerakosgatjuk a táskákat. Konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A táskák tetejét megkenjük az olajos tojássárgájával (az olajtól még fényesebbek lesznek), villával 1-2 helyen megszurkáljuk, és 25-30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Konyharuhával vagy tortaharanggal letakarva több napig frissen tartható, finom italkorcsolya.
Tippek:
– Ha nem azonnal sütjük a tésztát, fóliába csomagolva egy éjszakán át a hűtőszekrényben pihentetjük, másnap 1 órán át szobahőmérsékleten puhulni hagyjuk, csak azután formázzuk, töltjük, kelesztjük a tepsiben, majd a fenti módon megsütjük.
– A szaggatáskor keletkezett tésztahulladékot 1 kk. tejföllel összegyúrjuk, kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. Megkenjük a maradék tojássárgájával, megszórjuk ízlés szerint kömény-/szezám-/tökmaggal vagy mákkal, jó vastagon reszelt sajttal, majd derelyevágóval 2-3 cm-es csíkokra szeljük, és ropogósra sütjük.
– Ugyanebből a tésztából – 100-120 g karakteres (pl. gouda, edami, füstölt trappista) reszelt sajt belegyúrásával – pogácsát, illetve tetszés szerinti töltelékkel feltekert csigákat is süthetünk.
Italajánlat:
Félszáraz borok, pezsgő, sör, aperitifek