SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
A leveles salátákról





1. Mivel általában nem azonnal használjuk fel a salátákat, vagy nem az egész fejet, frissességük megóvása érdekében közvetlenül vásárlás után szorosan selyempapírba csomagoljuk (A), és nejlonzacskóba csúsztatjuk őket (B). A zacskó száját megtekerjük, lezárjuk, és a hűtőszekrény legalsó részébe-rekeszébe tesszük. A selyempapír páraszabályozóként működik, és napokig frissen tartja a salátát.
2. Felhasználáskor a saláták gyökércsonkját levágjuk, leveleikre bontjuk őket (C), a sérült, foltos, vastag külső leveleket kidobjuk, a „szívet” félbe-negyedbe vágjuk és a többi levéllel együtt váltott vízben, alaposan, de lehetőleg gyorsan mossuk meg őket, mivel a salátalevelekben lévő vitaminok és ásványi sók többsége vízben oldódik.
3. Felületükről minél tökéletesebben távolítsuk el a vizet, különben lepereg róluk az olajos öntet, és ez ront az ízükön, tehát a salátaleveleket kicentrifugáljuk (főkép) vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. Ezután falatnyi darabkákra tépkedjük, mély tálba szórjuk (D), és a továbbiakban az egyes receptek szerint járunk el.