VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Sajtkrémes
mártogató
Hozzávalók 8 személyre:
- 250 g krémtehéntúró
- 250 g natúr party vajkrém
- 250 g érett camembert sajt vagy brie
- 100 g tejföl
- 100 g kígyóuborka
- 1 kis csokor petrezselyem
- 8-10 citromfűlevél
- 1 nagy csokor snidling
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- továbbá:
- 800 g vegyes zöldség (sárgarépa, sörretek, kígyóuborka, cikória, édeskömény, szárzeller, kaliforniai paprika stb.)
1. A krémhez a túrót, vajkrémet, a felaprózott vagy villával szétnyomkodott camembert sajtot/brie-t és a tejfölt összekeverjük, majd botmixerrel, hogy teljesen egyneművé váljon, habos krémmé turmixoljuk.
2. A kígyóuborkát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn megreszeljük, szitakanálban lecsepegtetjük, jól kinyomkodjuk (ha sok lé marad benne, elhígítja a krémet). A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, levélkéiket lecsipkedjük és finomra vágjuk, 1 kiskanálnyit félreteszünk a díszítéshez. A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük.
3. A krémhez adjuk az uborkát, zöldfűszereket és a fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, frissen durvára őrölt borrsal illatosítjuk. Üvegtálkába szedjük, tetejét megszórjuk a félretett zöldfűszerkeverékkel, nagyobb tál közepére helyezzük.
4. A zöldségeket megtisztítjuk, azonos nagyságú, karcsú hasábokra vágjuk, és virágsziromszerűen körberakjuk velük az üvegtálkát. További mártogatnivalóként kiflikarikákat, rozskenyérfalatkákat, sós krékert, tortillachipszet kínálhatunk hozzá. Üdítő csipegetnivaló, húsvéti locsolóknak is kínálható!
Italajánlat:
Félszáraz borok, pezsgő, sör