2020. november 30.
András, Andor napja van

TORTÁK > Házias torták

A svájciak nem csupán égbe szökő hegyeikre, kristálytiszta tavaikra, preciziós óráikra, pompás sajtjaikra és még pompásabb csokoládéjukra lehetnek büszkék, hanem erre a szerény megjelenésű, ám annál finomabb tortára is, amelyet egész éven át sütnek, de húsvétkor mindenképpen ott a helye az ünnepi asztalon.


Fotó: Hemző Károly

Svájci
sárgarépatorta
Eredeti neve: Rüeblitorte

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 1-1 biocitrom és -narancs reszelt héja
  • 7 tojás
  • 220 g sárgarépa
  • 120 g hámozott, darált mogyoró
  • 120 g hámozott, darált mandula
  • 50 g zsemlemorzsa
  • 50 g finomliszt
  • 1kk. sütőpor
  • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 100 g+200 g finomított kristálycukor vagy porcukor
  • A mázhoz és a díszítéshez:
  • 1 kisebb citrom
  • 300 g+1 kk. porcukor a nyújtáshoz
  • 3 ek. cseresznyepálinka
  • 100 g narancssárga marcipánmassza
  • 50 g halványzöld marcipánmassza
A
B
C

1. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A tojásokat megmossuk. A citromot és a narancsot forró, folyó víz alatt gondosan megsikáljuk, szárazra töröljük. A sárgarépát meghámozzuk és finomra reszeljük. Összevegyítjük a mogyorót, a mandulát és a zsemlemorzsát, aztán hozzáadjuk a lisztben (habverővel) egyenletesen elkevert sütőport és őrölt fűszereket.

2. A tojásokat kettéválasztjuk. 5 tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény, majd 100 g apránként hozzáadott cukorral tömör-fényes habbá verünk. 7 tojássárgáját habosra keverünk 200 g cukorral, belereszeljük a citrom és a narancs héját. Beleforgatjuk a hab 1/3-át, aztán a maradék habbal felváltva a lisztes keveréket, végül hozzáadjuk a sárgarépát, és lazán összedolgozzuk (A).

3. A masszát a formába öntjük, többszörösen összehajtott konyharuhára helyezve, néhányszor szelíden a munkalaphoz veregetjük, hogy a massza egyenletesen kitöltse, és középső rácsálláson 50-55 percig sütjük (tűpróba!). A formában hagyjuk langyosra, majd rácsra borítva teljesen kihűlni – így szép sima alja lesz a torta teteje –, aztán konyharuhával letakarjuk, és 1 napig pihentetjük.

4. A mázhoz a citrom levét kinyomjuk, átszűrjük. 300 g porcukrot, 4 ek. citromlét és a cseresznyepálinkát fakanállal sűrű krémmé keverjük (az alkohol elpárolog, így gyerekre sem ártalmas!). A torta alá sütőpapírral letakart tepsit/tálcát helyezünk, aztán határozott mozdulattal a torta közepére öntjük a mázat, és egyenletesen elsimítjuk úgy, hogy az oldalán szépen-ritkásan lefolyjon. Hűvös, levegős helyen további 1 napig száradni hagyjuk.

5. A díszítéshez a marcipánt erőteljesen átgyúrjuk (kezünk melegétől jól formálhatóvá válik). A narancssárgából ujjnyi vastag rudat sodunk, 20 db 1 cm vastag szeletkére vágjuk, majd tenyerünk-ujjaink között, egyik végén elkeskenyedő, répaformára sodorjuk, és villával berovátkázzuk. A zöld marcipánt 1 kk. porcukorral meghintett munkalapon kinyújtjuk, és almalyukasztóval (vagy gyűszűvel) 20 pici korongot szúrunk ki belőle. Levélkéket formázva összecsippentjük őket (B), és egyet-egyet a répák vastagabb végére nyomkodunk (C).

6. Miután a máz kissé megkötött (1,5-2 óra), kijelöljük a torta tetején a szeletek helyét, szegélyét és közepét kirakjuk a marcipánrépákkal, és hagyjuk a mázat egészen megdermeni.
Kiadós, sokáig eláll, máz nélkül jól viseli a mélyhűtést.

Tippek:

− Narancssárga marcipánmassza híján készíthetjük úgy is, hogy 150 g fehér marcipánt néhány csepp ételfestékkel magunk színezünk meg, vagy sárga és piros marcipánmasszát fele-fele arányban, kézzel, alaposan összedolgozunk-gyúrunk.
− Levélkék gyanánt használhatunk meghámozott, felezett zöld pisztáciaszemeket is.
− Cukormáz helyett 100 g felolvasztott, 2 ek. napraforgóolajjal elkevert tortabevonó fehér- vagy étcsokoládét is használhatunk.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea, fűszeres desszertbor vagy édes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 2 nap pihentetési idő

Energiatartalom:

368 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrém
paprikaladikban

Gazdag
tavaszi saláta

Mimóza
tojássaláta

Sajtkrémes
mártogató

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Majonézes
tojássaláta

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Tojásos-sajtos
gazdag saláta

Spenótos
omlett-tekercs

Uborka-
vitorlások
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: