VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Sárgarépás-
tojásos szendvics
Hozzávalók 16 szelethez:
- 2 közepes sárgarépa
- só, bors
- 4 kemény tojás
- 150 g kígyóuborka
- 4 ek. (light) majonéz
- 1 kk. csípős mustár
- 8 szelet toast kenyér
- 1 kk. (extra vergine) olívaolaj
1. A sárgarépákat meghámozzuk, az egyiket karikákra, a másikat hosszanti szeletekre gyaluljuk, ez utóbbiakat gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk. A répakarikákat 1 percre enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, aztán szűrőkanállal kiemeljük, jeges vízbe szedve lehűtjük, végül lecsepegtetjük, és tiszta konyharuhára terítjük. Ugyanígy járuk el a sárgarépacsíkokkal is.
2. A tojásokat meghámozzuk és elnegyedeljük. Az uborkát megmossuk, levágunk róla egy 4-5 cm-s darabot, csillag alakban becakkozzuk. A többit vastagon meghámozzuk (kivételesen csak zöld héjára van szükségünk, a többit elhasználjuk salátába), és a répával azonos méretű csíkokra vágjuk, kissé besózzuk.
3. Elkeverjük a majonézt a mustárral, megkenjük vele a kenyérszeleteket, átlósan félbevágjuk. Az uborkacsíkokat jól kinyomkodjuk, lazán összekeverjük a sárgarépacsíkokkal és az olívaolajjal, majd a majonézes háromszögek tetejére „kócosítjuk”. Mindegyikre 1-1 gerezd tojást ültetünk, és nagyobb, lapos tálra rendezzük. Közepét az uborkacsillaggal, a közöket az egymásra csúsztatott sárgarépakarikákkal díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.