SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

Fotó: Hemző Károly
Kapros-túrós batyu
Hozzávalók kb. 24 darabhoz:
- A tésztához:
- 1+2 dl tej
- 25 g élesztő
- 1 kk.+80 g kristálycukor
- 500 g finomliszt
- só
- 2 tojássárgája + 1 a kenéshez
- 8 ek. olaj + 1 kk. a kenéshez
- A töltelékhez:
- 1 csokor kapor
- 2 tojás
- 120 g porcukor
- 500 g tehéntúró
1. A tésztához 1 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt és 1 kk. cukrot, felfuttatjuk, majd a tálba szitált liszt közepébe öntjük. Hozzáadjuk a maradék 2 dl langyos tejet, 1 csipet sót, 80 g cukrot, 2 tojássárgáját, végül az olajat, és robotgéppel hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakarva meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
2. A töltelékhez a kaprot leöblítjük, zöldjét finomra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd a tojássárgákkal, a porcukorral és a kaporral együtt a túróhoz keverjük.
3. A tésztából 2 cipót formálunk, lisztezett deszkán (egymást követően) 30x40 cm-es lapokra nyújtjuk, majd 2x12, azaz 24 db 10x10 cm-es négyzetre vágjuk. Közepükre 1-1 kanál tölteléket halmozunk, egymással szemközti csúcsaikat egymásra hajtjuk-nyomkodjuk, aztán sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk, és 20-25 percig kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
4. A maradék 1 tojássárgáját elkeverjük 1 kk. olajjal, megkenjük vele a batyuk tetejét, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (20-25 perc). A formában hagyjuk kihűlni, tálaláskor tetejüket meghinthetjük fátyolnyi porcukorral.
Változatok:
– A túrótöltelékbe kapor helyett tehetünk 50 g mazsolát, 1 biocitrom/narancs reszelt héját, valamint 1-2 tasak bourbon vaníliás cukrot is.
– Túró helyett tölthetjük káposztával is: 500 g fehér káposztát megreszelünk, fél órára kissé besózzuk, majd kinyomkodjuk, és 2-3 ek. cukor hozzáadásával megpirítjuk 2-3 ek. olajban (alapíze édeskés, a cukor mennyiségét ízlés szerint módosíthatjuk).
– Olaj helyett használhatunk 80 g lágy vajat/margarint is.