LEVESEK > Levesek hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Gazdag spárgás
zöldségleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g fehér- és zöldspárga vegyesen
- 250 g zöldborsó (150 g tisztított/mélyhűtött)
- 100 g zsenge sárgarépa
- 150 g sampinyon gomba
- 1 csokor újhagyma
- 1-1 szál friss majoránna és kakukkfű
- 1 kis csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 2 ek. olaj
1. A spárgasípokat megmossuk, fás szárvégüket leválasztjuk, a fehérspárgát burgonyahámozóval gondosan megtisztítjuk (a zöldspárgát nem kell!), 2-3 cm-es darabokra aprítjuk.
2. Az összes zöldséget megtisztítjuk, a sárgarépát és a gombát vékony szeletekre, az újhagymát 8-10 cm-es zöldjével együtt karikákra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, (2-3 szál petrezselyem kivételével) fehér cérnával kötegbe-csokorba kötjük. A fokhagymát és 10-12 szem borsot (ízlés szerint még körömnyi csípős paprikát is) teatojásba zárunk.
3. A felforrósított olajban megfonnyasztjuk az újhagymát, rádobjuk a sárgarépát és a gombát, 1 percig pirítjuk, aztán felöntjük 1,2 liter vízzel, beletesszük a fűszercsokrot és a teatojást, kissé megsózzuk, felforraljuk. Fedő alatt 10 percig főzzük, aztán hozzáadjuk a zöldborsót és a spárgát, majd továbbra is fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük.
4. Kiemeljük a levesből a fűszercsokrot és a teatojást, utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk. A félretett, finomra vágott petrezselymet közvetlenül tálalás előtt keverjük a leveshez.
Tippek:
− Sűríthetjük 1-2 kk. tejszínben/tejfölben elkevert rizsliszttel vagy (60 g) belefőzött aprótésztával, hosszú szemű rizzsel is.
− Minél többféle idényzöldségből készítjük, annál finomabb!