Fotó: Hemző Károly

Szűzpecsenye
tejszínes uborkával

Hozzávalók 4 személyre:

1. A húst leöblítjük, gondosan lefejtjük róla − a szűzpecsenyére jellemző − ezüstös hártyát. Megszórjuk frissen őrölt borssal (sózni nem szükséges, mert a szalonna eredendően sós), betekerjük a szalonnaszeletekbe, majd vékony zsineggel, néhány hurkolással, lazán, sonkaszerűen megkötözzük. A fokhagymát meghámozzuk.

2. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, élénk tűzön körbepirítjuk benne a húst. Aláöntjük a bor felét, mellédobunk 4 gerezd fokhagymát, és fedő alatt, olykor megforgatva 20 percig pároljuk.

3. Közben a zöldségeket és a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk. A burgonyát nem túl apróra felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Az uborkákat (kivételesen) meghámozzuk, félbevágjuk, magjaikat karalábévájóval vagy kiskanállal kiemeljük, majd hosszanti irányban még egyszer kettévágjuk, és nem túl vékonyan felszeleteljük. A lilahagymát felaprózzuk, a vastag kaporszárakat eltávolítjuk, néhány szakállkát félreteszünk a díszítéshez.

4. Mélyebb serpenyőben felolvasztjuk a vajat/margarint, beleforgatjuk a hagymát, hozzáadjuk a maradék 2 gerezd áttört fokhagymát, (ollóval) beleaprítjuk a kapor felét, és élénk tűzön kissé megpirítjuk. Rádobjuk az uborkát, fedő alatt 10 percig pároljuk. Felöntjük 2 dl vízzel, hozzákeverjük az elmorzsolt leveskockákat, a mustárt, a tejszínt és az ételsűrítőt, jól összeforraljuk, végül a maradék, felaprított kaporral illatosítjuk, és fedő alatt melegen tartjuk.

5. A húst vágódeszkára emeljük, 5-8 percig alufólia alatt pihentetjük. A pecsenyelét összeforraljuk a maradék borral. A burgonyát leszűrjük. A miniparadicsomokat megmossuk, félbevágjuk.

6. Lehántjuk a húsról a zsineget, kissé rézsútosan felszeleteljük, tálra rendezzük. Mellé-körészedünk néhány kanál tejszínes-kapros uborkát és burgonyát, meglocsoljuk az átszűrt pecsenyelével, végül a paradicsommal és a félretett kaporszálakkal díszítjük. A maradék uborkát és burgonyát külön tálban kínáljuk hozzá.

Megjegyzések:

Ételsűrítő-granulátumot nagyobb élelmiszerüzletekben vásárolhatunk; ennek híján 1/2 dl hideg vízben feloldott 1 púpozott ek. étkezési keményítővel forraljuk össze-sűrítjük a mártást.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor