HALÉTELEK > Tengeri halak és a tenger gyümölcsei

Fotó: Elendel
Mustáros lazacfilé
zöldspárgával
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 közepes lazacszelet (kb. 200 g/db)
- 1 citrom
- 1 kg zöldspárga
- só
- 50 g vaj/margarin
- 50 g finomliszt
- 2 dl tejszín
- 2 ek. mustár
- rózsabors
- 600 g újkrumpli
- 2-3 ek. olaj
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1-2 paradicsom
- 1 zöldcitrom (lime)
1. A lazacszeleteket leöblítjük, lecsepegtetjük, papírkendővel szárazra törölgetjük. A citromot alaposan megmossuk, levét kinyomjuk, átszűrjük, meglocsoljuk vele a lazacpatkókat.
2. A spárgasípokat gondosan megmossuk, fás szárvégüket levágjuk (a zöldspárgát nem kell meghámozni!), aztán enyhén sós, szelíden forrdogáló vízben 5-6 percig főzzük. Kiemeljük a főzőléből, (2,5 dl-t félreteszünk a mártáshoz), lecsepegtetjük őket, és tálalásig melegen tartjuk.
3. A mustármártáshoz felolvasztjuk a vajat/margarint, aranysárgára pirítjuk benne a lisztet. Felöntjük a spárga félretett főzőlevével, valamint a tejszínnel, és folyamatosan kevergetve bársonyos mártássá forraljuk-sűrítjük. Hozzáadjuk a mustárt, végül ízlés szerint sóval és durvára tört rózsaborssal fűszerezzük, melegen tartjuk.
4. A krumplit alaposan megmossuk, nagyobb kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, meglocsoljuk az olajjal, összeforgatjuk-rázzuk a finomra vágott petrezselyemmel.
5. Nagyobb serpenyőt zsiradék nélkül felforrósítunk, beletesszük a lazacpatkókat, és mindkét oldalukat aranypirosra sütjük (kb. 4+3 perc). Lapostányérokra fektetjük őket, arányosan elosztva melléjük szedjük a spárgát és a petrezselymes krumplit, végül meglocsoljuk a mustármártással. Paradicsommal vidámítjuk, és zöldcitromgerezdek kíséretében azonnal tálaljuk.
Italajánlat:
Száraz fehérbor