Mediterrán ételek > Olasz receptek

Fotó: Hemző Károly
Rizses
zöldségleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csokor újhagyma
- 150 g cukkini
- 1 csokor zsenge sárgarépa
- 200 g zöld- és/vagy fehérspárga
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek. olaj
- 150 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
- 1,5 liter húsleves (kockából)
- 120 g kerek szemű rizs
- só, bors
- 40 g reszelt parmezán sajt
- 4-5 szál petrezselyem
1. A zöldségeket megtisztítjuk, leöblítjük. A hámozatlan cukkinit hosszában kettévágjuk, és a sárgarépával, valamint az újhagymával (és annak 8-10 cm-es zöld szárával) együtt felkarikázzuk. A spárgasípok fás végét leválasztjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk.
2. Megfonnyasztjuk az olajban az újhagymát és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a felaprózott zöldségeket és a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), néhány percig élénk tűzön forgatjuk-pirítjuk, majd felöntjük a húslevessel. Fedő alatt, szelíd forralással 15 percig főzzük.
3. Beleszórjuk a rizst, és félrebillentett fedő alatt (könnyen kifuthat!), gyakran megkeverve puhára főzzük (további 15-20 perc). Lehúzzuk a tűzről, ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, lazán belekeverjük a reszelt sajtot, végül megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.
Változatok:
− Cukkini helyett készíthetjük apróra felkockázott karalábéval vagy kígyóuborkával, spárga helyett 2-4 szál szárzellerrel is;
− Rizs helyett csiga- vagy egyéb levesbe való tésztát (eperlevél, masni, cérnametélt) is főzhetünk bele.