ELŐÉTELEK > Hideg előételek

Fotó: Hemző Károly
Sonkás
spárgacsokrok
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g fehérspárga
- 800 g zöldspárga
- só, őrölt fehér bors
- 1 kk.+1 csipet kristálycukor
- 1+1 ek. citromlé
- 8-16 hosszú szál snidling
- 200 g parmai/serranói (vagy egyéb pácolt) sonka
- A kétféle mártáshoz:
- 100 g natúr joghurt
- 1 kk. csípős mustár
- 1/2 biocitrom reszelt héja
- 1 szál petrezselyem
- 300 g marinált paradicsompaprika
- 1/2 csípős-hegyes paprika
- 1 csokor újhagyma
- 4 ek. borecet
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 1 dús szál citromfű
1. A fehér spárgasípokat meghámozzuk, (a zöldspárgát nem szükséges!), leöblítjük, fás végüket levágjuk, 2-4 csokorba fogva átkötjük. 1/2 kk. sóval, 1 kk. cukorral és 1 ek. citromlével felforralunk 2 liter vizet. Beletesszük a fehér, majd 5 perc múlva a zöldspárgát, és további 10 percig főzzük. Hideg vízbe merítve lehűtjük, lecsepegtetjük, konyaharuhára terítve szikkadni hagyjuk.
2. 1 percre a főzőlébe dobjuk a snidlingszálakat, hogy összeesenek, majd ugyancsak konyharuhára terítjük. A fehér és zöldspárgát vegyesen 8 részre-kötegre osztjuk, átkötjük a snidlingszálakkal, és 1 nagyobb vagy 4 kisebb tálra fektetjük.
3. A mustármártáshoz összedolgozzuk a joghurtot, a mustárt, ízlés szerint sót, őrölt fehérborsot és a citromhéjat, tálkába szedjük, petrezselyemmel vidámítjuk.
4. A csípős paprikamártáshoz a marinált paprikákat kiemeljük a levükből, héjukat lehúzzuk. A hegyes paprika magjait és ereit a kívánt csípősség mértékében meghagyjuk vagy eltávolítjuk, felaprózzuk. Az újhagymát megtisztítjuk, egy kevés zöldjével együtt kisebb darabokra vágjuk. Az egészet turmixkehelybe szórjuk, majd a borecettel, az olívaolajjal, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal fűszerezve krémmé-péppé zúzzuk. Tálkába szedjük, hozzáadjuk a finomra aprított citromfűleveleket, végül citromfűbóbitával díszítjük.
5. A hajszálvékony sonkaszeleteket a spárgakötegek köré-mellé kócosítjuk, és a kétféle mártás kíséretében előételként kínáljuk. A mártásokkal majd ki-ki tetszése szerint meglocsolja a saját spárgaadagját. Friss kenyér illik hozzá. Ha kétszeres mennyiségből készítjük, könnyű főételként tálalhatjuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor