2019. május 22.
Júlia, Rita napja van

FŐZELÉKEK

Ez a jó sok tejföllel, illatos kaporral készített, bársonyos-habart főzelék nem is hasonlít a „nem-szeretem” tökfőzelékekhez. Érdemes egyszer így is kipróbálni – most van a szezonja!


Fotó: Hemző Károly

Tejfölös-kapros
tökfőzelék

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kis fej hagyma
  • 1 nagy csokor kapor
  • 2 ek. olaj
  • 800 g gyalult tök
  • 3 ek. citromlé
  • 2 zöldségleveskocka
  • 4 ek. rétesliszt
  • 2 dl tej
  • 300+100 g tejföl
  • 1/4 kk. pirospaprika

1. A hagymát meghámozzuk, apróra felkockázzuk. A kaprot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, szakállkáját finomra vágjuk. Az olajat nagyobb lábasban felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a kapor felét. Rádobjuk a gyalult tököt, hozzáadjuk a citromlét, a húsleveskockákat és 8 dl vizet. Felforraljuk, majd mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Túlfőzni nem szabad, mert szétesik, és úgy nem gusztusos!

2. Közben több részletben apránként a liszthez adjuk a tejet és 300 g tejfölt, csomómentesre-simára keverjük, a tökhöz öntjük és összeforraljuk, azaz behabarjuk (3-4 perc). Ha szükséges utánasózzuk, ha nem elég savanykás, még egy kevés citromlével vagy fehérborecettel ízesítjük, végül belekeverjük a maradék kaprot.

3. Tálaláskor mélytányérokba szedjük, közepét a maradék 100 g tejföllel, pici pirospaprikával és néhány kaporszállal díszítjük. Pörköltet, fokhagymás sült húst, fasírtot, sült virslit kínálhatunk hozzá. Hidegen, jól behűtve is finom!

Változatok:

Víz (és citromlé) helyett kovászos uborka 1:5 arányban vízzel hígított levével, tejföl helyett joghurttal is készíthetjük! 1-1 zöldpaprikát és paradicsomot is főzhetünk bele.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

301 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Marhahúsleves

Temesvári sertésborda
zöldbabcsokorral

Leveles
tepertős pogácsa

Libatepertő és
hideg libamáj

Lencsefőzelék
füstölt oldalassal

Töltött káposzta

Mákos-meggyes
rácsos

Szilvásgombóc

Mákos-habos
rakott kifli

Kakaós csiga

Esterházy-rostélyos

Kapros zöldbabfőzelék
pulykapörkölttel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: