SÜTEMÉNYEK > Rétesek

Fotó: Hemző Károly
Bécsi szőlős-
túrós rétes
Hozzávalók 3 rúdhoz, illetve 15-18 szelethez:
- 500 g nagy szemű, fehér és vörös szőlő vegyesen
- 100 g félzsíros tehéntúró
- 3 tojás
- 40+100 g lágy vaj/margarin
- 100 g tejföl
- só
- 80 g kristálycukor
- 50 g finomliszt
- 1 csomag (12 lapos) réteslap
- porcukor a szóráshoz
1. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába hempergetve felitatjuk róla a vizet. Ha a túró gurulós-morzsás, szitán áttörjük, illetve eleve krémes állagú túrót vásárolunk. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk. Kibéleljük sütőpapírral a sütőbe való nagy tepsit/sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
2. 40 g vajat/margarint és a túrót habosra keverjük, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, aztán a tejfölt. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval, majd az apránként beleszórt kristálycukorral kemény habbá verjük, és a liszttel felváltva összeforgatjuk a túrókrémmel.
3. 100 g vajat/margarint felolvasztunk. Nedves konyharuhára fektetünk 4 réteslapot, laponként-egyenként megpöttyözzük vajjal/margarinnal. A széleken 3-3 cm-t üresen hagyva a felső lap felénk eső harmadára púpozzuk a túrókrém egyharmadát, és megszórjuk a szőlő egyharmadával. Felhajtjuk a rövidebb tésztaszéleket a töltelékre, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. A hajtással lefelé a tepsire/sütőlapra emeljük, és azonnal megkenjük vajjal/margarinnal (hogy meg ne száradjon).
4. A maradék hozzávalókból, a fenti módon további 2 rudat formálunk, és a forró sütőben 25-30 percig sütjük. Hagyjuk langymelegre hűlni, aztán 4-5 cm-es, kissé rézsútos szeletekre vágjuk, és porcukorral megszórva kínáljuk. Igazán csak frissen jó!
Fontos:
Ha nem fogyasztjuk el azonnal, csak tüllernyővel takarjuk le, hogy „levegőzhessen”, mert hamar megereszkedik a tésztája.
Megjegyzések:
Előfordulhat, hogy túlságosan vékonyak vagy sérültek a lapok, ezért sülés közben kifakad a rétes oldala és egy kevés töltelék kifolyik belőle, nem baj – mire langyosra hűl, a töltelék is megköt annyira könnyen tudunk bánni vele!