DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek
Ez a sütőben készített, francia illetőségű, rafinált de egyszerű és könnyű gyümölcsdesszert valódi különlegesség, és bátran állíthatom, hogy igaz örömükre szolgál a vanília-rajongóknak.

Fotó: Hemző Károly
Szőlő-körte gratin
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 biocitrom
- 2 közepes körte
- 120 g fehér és piros szőlő vegyesen
- 1 kk. lágy vaj/margarin
- 1 vaníliarúd
- 4+1 dl tej
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 4 tojássárgája
- 80 g kristálycukor
- 1 ek. mandulaforgács
- 1 ek. porcukor
1. A citromot forró, folyó víz alatt gondosan megmossuk, sárga héjából 3 kisujjnyi csíkot lehántunk, fél citrom levét kinyomjuk és átszűrjük. A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük, gerezdekre szeljük és megkenjük citromlével. A kétféle szőlőt megmossuk, a nagyobb szemeket félbevágjuk, magjukat kiemeljük. Vékonyan kikenünk a vajjal/margarinnal 4 lapos tűzálló tálkát.
2. A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk a belsejéből a pépet, majd a citromhéjjal együtt 4 dl tejbe dobjuk, felforraljuk, fedő alatt 10 percig pihentetjük, végül leszűrjük. A maradék 1 dl hideg tejben elkeverjük a pudingport.
3. Habüstben kikeverjük a tojássárgákat a cukorral, apránként beledolgozzuk a pudingos, majd a forró tejet. Gőz fölött, folyamatosan keverve sűrű krémmé főzzük, a tálkákba simítjuk, és hagyjuk langyosra hűlni.
4. A sütőt előmelegítjük 250 °C-ra vagy grillező programra kapcsolunk. Felitatjuk a citromlét a körtegerezdekről, a krém tetejére fektetjük, megszórjuk a szőlővel, a mandulaforgáccsal és fátyolnyi porcukorral. A sütőben 7-8, grillsütőben 2-3 percig, enyhe pirulásig sütjük, és langymelegen tálaljuk.
Tippek:
Kitűnő vendégváró, mert a krémet előre elkészíthetjük, ám a gyümölcsöt csak közvetlenül sütés előtt tegyük a tetejére, mert levet ereszt és elfolyósítja!
Változatok:
– Mandulaforgács helyett gazdagíthatjuk darabosra vágott dióval, mogyoróval is.
– A krémbe 50-80 g étcsokoládét is keverhetünk
Érdekességek:
A gratin (ejtsd: graten), avagy „csőben sült” a francia konyha nagy találmánya, és azt jelenti, hogy valamilyen előfőzött zöldségfélét, tésztát, rakottast bevonunk egy többé-kevésbé sűrű mártással, amely tojással, tejjel/tejszínnel vagy tejföllel, továbbá (az ételhez igazódóan) sajttal, liszttel vagy étkezési keményítővel, pudingporral és fűszerekkel készül, majd forró sütőben, azaz „csőben” szép pirosra sütünk. Esetünkben a nyers gyümölcs a krém tetejére kerül.
Italajánlat:
Fűszeres desszertbor